Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek: 71% Nederlanders staat open voor online (ver)kopen van een huis

Bieden en Wonen, het veilinghuis voor online kopen en verkopen van woningen, vandaag van start

Amsterdam, 27 maart 2008 - Vandaag start Bieden en Wonen met een belangrijke innovatie op de woningmarkt: een veilinghuis voor het online aan- en verkopen van woningen. Het nieuwe concept is uniek voor de Nederlandse markt. Bieden en Wonen is een alternatief voor huiskopers en -verkopers die tot nu toe het traditionele model volgden. Het vrijwillig online veilen van woningen verschilt op twee essentiële punten van die traditionele aanpak: enerzijds is de prijsbepaling transparant en online, anderzijds kunnen meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd bieden. En de verkoper heeft zekerheid wanneer de transactie plaatsvindt, namelijk op de veilingdatum. Het nieuwe initiatief zal zorgen voor een verbeterde doorstroming op de woningmarkt.

Vanwege de echte marktwerking waarbij daadwerkelijke vraag en aanbod elkaar ontmoeten, zijn veel potentiële kopers van mening dat dit systeem eerlijker en transparanter is dan de traditionele onderhandelingsmethode. De koper kan zich overigens gewoon op de gebruikelijke wijze oriënteren. Het huis kan - eventueel samen met een aankoopmakelaar - worden bezichtigd en men kan een taxatie en bouwtechnische keuring aanvragen.

Jan ten Hoopen (woordvoerder Economische Zaken van de CDA-fractie in de Tweede Kamer): "Deze innovatieve toepassing van nieuwe technologie bevordert doorstroming en transparantie op de woningmarkt. Bij dit ondernemende initiatief kan de consument veel baat hebben, omdat het de marktwerking bevordert."

Derde project voor oprichters Tango en Route Mobiel Bieden en Wonen is het derde project van Marc Schröder en Michiel Muller, die eerder samen verantwoordelijk waren voor twee andere baanbrekende initiatieven. Zo brachten zij innovatie op de Nederlandse benzinemarkt met Tango, de keten van onbemande benzinestations. Daarna richtten zij Route Mobiel op, waarmee de markt voor pechhulp in beweging kwam. Naast Schröder en Muller is internetondernemer Albert Akkermans de derde aandeelhouder en directielid van Bieden en Wonen. Akkermans bracht zijn ervaring met het internet in, bij de softwareontwikkeling van het online veilingsysteem.

"In dit nieuwe systeem kan iedereen meebieden op zijn droomhuis en val je niet buiten de boot als je niet de eerste bieder bent", licht Marc Schröder toe. "Een transparante prijsvorming en de mogelijkheid om mee te bieden op een huis biedt zowel verkopers als kopers belangrijke voordelen. Innovatieve makelaars hebben al aangegeven dit als een waardevolle ontwikkeling voor de woningmarkt te zien." Michiel Muller voegt hieraan toe: "Bieden en Wonen richt zich op de particuliere woningzoeker. Daarnaast zullen ook zakelijke partijen zoals woningbouwcorporaties en pensioenfondsen de woningen die ze regelmatig op de markt brengen op deze manier gaan aanbieden. Het is immers voor hen de meest efficiënte en eerlijke methodiek".

Rinie Teuben, directeur/bestuurder van Woningbouwcorporatie Rentree: "Bieden en Wonen bevordert de transparantie en vermindert de kans dat maatschappelijk bestemd vermogen wegvloeit".

Wim Maas, Manager Ontwikkeling en Strategie van woningbouwcorporatie West Brabant Wonen: " Dit is marktwerking in optima forma. Koper en verkoper vinden elkaar op uiterst transparante wijze. Dit is de toekomst".

Professor en econoom Arnold Heertje over de introductie van Bieden en Wonen: "Het idee woningen te verhandelen via een veilingsysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde informatietechnologie, is een belangrijke bijdrage tot verbreding en verdieping van de woningmarkt die daardoor transparanter en makkelijker toegankelijk wordt. De consumenten varen er wel bij".

Bieden en Wonen: de doestellingen
In de eerste vijf jaar verwacht Bieden en Wonen dat het online (ver)kopen van woningen een marktaandeel van 10% zal innemen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een marktonderzoek van onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy, waaruit ook blijkt dat circa 71% van kopers en verkopers open staat voor het online (ver)kopen van een woning.

Bieden en Wonen werkt samen met diverse innovatieve NVM makelaars, zoals Kruyff, De Rooij en iBlue. Deze laatste is een nieuwe, snelgroeiende, landelijk opererende makelaar in Nederland. Actus notarissen, een landelijke keten van notariskantoren, houdt toezicht op de veilingen.

De software is ontwikkeld in samenwerking met Negometrix, een innovatieve speler op het gebied van inkoopveilingen met jarenlange ervaring op het gebied van (Europese) aanbestedingen.

Internationaal perspectief
Internationaal is het veilen van woningen een bekend fenomeen met Australië als koploper waar circa 40% van de woningen via een veiling wordt verkocht. Het online veilen en interactieve bieden via de methode die Bieden en Wonen heeft ontwikkeld is echter wereldwijd een primeur.

www.biedenenwonen.nl - info@biedenenwonen.nl


- einde persbericht -

Noot voor de redactie (