Ingezonden persbericht


Published: 08:00 27.03.2008 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences verleent handelslicentie aan LabCorp op MGMT-methylatietest

Luik (België) en Burlington, NC (VS) - 27 Maart, 2008, 8:00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) en Laboratory Corporation of America® Holdings (LabCorp®) (NYSE: LH) kondigden vandaag aan dat OncoMethylome LabCorp een exclusieve licentie heeft verleend op bepaalde IP-technologie voor het uitvoeren van commerciële testdiensten voor laboratoria om de methylatiestatus van het MGMT-gen te bepalen. De licentie is geldig in de Verenigde Staten en Canada en houdt enkele enkele uitzonderingen in. De Esoterix Clinical Trials Services Division van LabCorp werd door OncoMethylome ook geselecteerd als één van zijn preferentiële onderaannemers van testservices voor het bepalen van de MGMT-methylatiestatus voor klinische studies. Volgens de contractvoorwaarden heeft OncoMethylome recht op een vooruitbetaling, mijlpaalbetalingen en royalty's van LabCorp. De andere contractvoorwaarden werden niet vrijgegeven.

Het is bewezen dat methylatie van het MGMT-gen vaak voorkomt bij verschillende vormen van kanker en de reactie op sommige kankerbehandelingen kan voorspellen. Zo is gebleken dat de methylatiestatus van het MGMT-gen een veelbelovende, potentiële indicator is voor de respons op chemotherapie op basis van alkylerende stoffen die worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met kwaadaardige hersentumoren. Daarom is de MGMT-methylatiestatus van belang voor kankerspecialisten die dergelijke patiënten behandelen. LabCorp wil de MGMT-methylatiestatus bepalen met behulp van de Methylatie Specifieke PCR-technologie, waarvoor het een licentie van OncoMethylome Sciences verwierf.

Omwille van het potentieel voor bredere toepassingsmogelijkheden van deze kankermerker wordt de evaluatie van MGMT-methylatie geïntegreerd in verschillende internationale klinische studies voor patiënten met hersenkanker en andere vormen van kanker. De studies worden uitgevoerd door organisaties zoals de Amerikaanse Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) en de European Organisaton for Research and Treatment of Cancer (EORTC).

"Deze test kadert in onze strategie gericht op gepersonaliseerde behandelingen. We koesteren dan ook hoge verwachtingen voor de MGMT-methylatietest, die kankerspecialisten kan helpen een betere verzorging aan de patiënt te verlenen en een optimale kankerbehandeling te bepalen. Laboratoriumtests voor genmethylatie vormen een belangrijke aanwinst op ons servicepakket in het domein van de oncologie. De tests stellen ons in staat om een completer servicepakket aan te bieden aan kankerspecialisten en hun patiënten", aldus Dr. Myla-Lai-Goldman, Executive Vice President, Medical Director en Chief Scientific Officer voor LabCorp.

"Het verlenen van een licentie op onze MGMT-methylatietechnologie aan één van de belangrijkste klinische laboratoria, zoals LabCorp, betekent een belangrijke mijlpaal in het programma voor gepersonaliseerde behandelingen van OncoMethylome en een belangrijke vooruitgang in de gepersonaliseerde geneeskunde", vertelt Herman Spolders, Chief Executive Officer van OncoMethylome. "We zetten de samenwerking met grote farmaceutische bedrijven, kankerorganisaties en andere stakeholders voort. Samen kunnen we andere biomerkers voor kanker op basis van methylatie identificeren, waarmee we artsen kunnen helpen om de behandeling van patiënten te optimaliseren en het succes ervan te vergroten."

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht PDF

Over methylatie en methylatiebiomerkers
Methylatie is een natuurlijk controlemechanisme dat de genexpressie in DNA regelt. Abnormale methylatie van bepaalde genen kan de genexpressie stilleggen en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van kanker en de reactie op kankertherapieën. Genen waarvan de methylatie gelinkt is aan kanker worden vaak methylatiebiomerkers genoemd. Methylatiebiomerkers bestemd voor gebruik in tests voor gepersonaliseerde behandelingen worden geassocieerd met de respons op een geneesmiddelenbehandeling tegen kanker. OncoMethylome bezit zijn eigen technologie die uiterst gevoelig is en in staat is om methylatiebiomarkers op te sporen. Ze is ook uitermate geschikt voor het testen van deze merkers op klinische stalen, en dit op een zeer performante en efficiënte manier.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, de afdeling BioScience van Millipore Corporation en EXACT Sciences Corp. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Over LabCorp®
Laboratory Corporation of America® Holdings, een S&P 500 bedrijf, is een pionier in de commercialisering van nieuwe diagnostische technologieën en de eerste in zijn sector die genomische testen opnam in zijn portefeuille. Met een jaarlijkse inkomst van $ 4,1 miljard in 2007, meer dan 26.000 werknemers in het hele land en meer dan 220.000 klanten, levert LabCorp klinische tests, gaande van routine bloedanalyses tot hiv- en genomische tests. LabCorp combineert zijn knowhow op het vlak van innovatieve klinische testtechnologie met zijn 'Centers of Excellence': het 'Center for Molecular Biology and Pathology', het 'National Genetics Institute, Inc.', 'ViroMed Laboratories, Inc.', het 'Center for Esoteric Testing', 'DIANON Systems, Inc.', 'US LABS' en 'Esoterix' met zijn 'Colorado Coagulation, Endocrine Sciences' en 'Cytometry Associates' laboratoria. LabCorp voert klinische studies uit via zijn Esoterix Clinical Trials Services divisie. Klanten van LabCorp zijn artsen, overheidsinstellingen, organisaties voor 'managed care', ziekenhuizen, klinische laboratoria en farmaceutische bedrijven. Voor meer informatie over onze organisatie, bezoek onze website op: www.labcorp.com.

Elk van de toekomstgerichte verklaringen hierboven kan wijzigen onder invloed van verschillende factoren, waaronder maar niet beperkt tot, de concurrentie op de markt en nadelige acties van overheids- en andere betalers. De werkelijke resultaten zouden materieel kunnen verschillen van diegene die door deze toekomstgerichte verklaringen worden gesuggereerd. Meer informatie over potentiële factoren die een invloed zouden kunnen hebben op de financiële resultaten van LabCorp is te vinden in Form 10-K- voor het fiscale jaar 2006 en de daarop volgende SEC-dossiers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Bij OncoMethylome:
Lucija Turcinov
Tel. +32-479-801-902
Lucija.Turcinov@oncomethylome.com www.oncomethylome.com

Bij LabCorp:
Eric Lindblom
Tel. +1-336-436-6739
media@labcorp.com www.labcorp.com