Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Raad akkoord met vrijstelling op bestemmingsplan

Persbericht

26 maart 2008

Verbouwing Hallencomplex van start
Raad Oud-West akkoord met vrijstelling op bestemmingsplan

Nadat Gedeputeerde Staten van Noord Holland al eerder een verklaring van geen bezwaar gaf, is nu ook de deelraad van Oud-West akkoord met de vrijstelling op het bestemmingsplan voor het Hallencomplex. Nu deze vrijstelling is verleend kan de bouwvergunning voor het Hallencomplex worden afgegeven De voorbereidende werkzaamheden gaan binnenkort van start.

Hans Weevers: "Ik ben blij met dit besluit. Nog even en dan gaat de verbouwing van start en krijgt Amsterdam er een nieuwe creatieve hotspot bij. In het complex komt een breed en gevarieerd aanbod aan voorzieningen, zowel voor bewoners van Oud-West als daarbuiten."

Bouwaanvraag Hallencomplex
De vrijstellingsprocedure voor het Hallencomplex startte in augustus 2007 na het indienen van de bouwaanvraag. Het bouwplan was op onderdelen in strijd met het bestemmingsplan dat gemaakt is voor De Hallen. Het ging onder andere om de realisatie van een filmtheater en parkeergarage en de hoogte van de toneeltoren. Om toch een bouwvergunning af te kunnen geven, was het nodig om op die onderdelen vrijstelling van het bestemmingsplan te krijgen. Nu deze vrijstelling is verleend kan er een bouwvergunning worden afgegeven.

Planning
De verbouwing van de voormalige tramremise start in april. In eerste instantie gaat het om voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van de vloeren, bodemonderzoek en saneringswerkzaamheden. Na de zomer start de daadwerkelijke verbouwing. Eind 2009 opent het cultureel uitgaanscentrum haar deuren.

Cultureel uitgaanscentrum
Het Hallencomplex is een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed dat een nieuwe culturele bestemming krijgt. In het centrum komen onder andere een theater, filmtheater, muziektheater en horeca. Ook de openbare bibliotheek krijgt er een plek. De realisatie en exploitatie is in handen van Stichting Culturele Hoofdstad Amsterdam. De betrokken architect is André van Stigt. Zijn bureau is gespecialiseerd in restauratie, renovatie en hergebruik van bestaande gebouwen.

Einde persbericht