Prijs van het Europees Parlement voor de journalistiek

27/03/2008 09:00

Europees Parlement Den Haag

Den Haag, 26 maart 2008

PERSVERKLARING
Prijs van het Europees Parlement voor de journalistiek

Dit jaar wordt voor het eerst de Prijs van het Europees Parlement voor de journalistiek (European Parliament Journalism Prize) uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan journalisten die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan het verduidelijken van belangrijke kwesties op Europees niveau of die eraan hebben bijgedragen om bij de burgers een beter begrip te wekken over de instellingen en de beleidsmaatregelen van de Europese Unie. De Nederlandse voorronde voor deze wedstrijd wordt georganiseerd door het voorlichtingsbureau van Europees Parlement in Den Haag.

In vier verschillende categorieën wordt door een vakkundige jury bestaande uit journalisten een winnaar uitgekozen: geschreven pers, radio, televisie en internet. Allereerst wordt een keuze gemaakt in elk land van de Europese Unie, waarna een jury, bestaande uit 3 Europarlementariërs en 6 vertegenwoordigers van de journalistieke beroepsgroep de beste vier inzendingen van de 27 landen van de EU uitkiest, die hiermee een prijs van 5000 euro in de wacht slepen.

Individuele geregistreerde journalisten of teams van maximaal 5 personen die de nationaliteit hebben van of wonen in één van de lidstaten van de EU komen in aanmerking voor de prijs, met een afzonderlijke bijdrage of een onderdeel van een serie. Bijdragen moeten zijn gepubliceerd of verspreid in één van de officiële talen van de EU tussen 1 mei 2007 en 30 april 2008.

Vanaf 17 maart kunnen journalisten hun bijdrage inzenden. Uiterste datum om mee te dingen naar de Prijs van het Europees Parlement voor de journalistiek is 15 mei 2008, waarna de jury zich zal buigen over de inzendingen. In oktober 2008 zal de prijs worden uitgereikt.

Voor meer informatie en het aanmelden zie: https://www.eppj.eu