Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 27 maart

Fryslân, 27-03-2008 o Politieberichten van woensdag 26 maart 07.00 uur t/m donderdag 27 maart 07.00 uur

Wolvega: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Leeuwerikstraat een hennepkwekerij ontmanteld. Een politieman begeleide een deurwaarder bij de ontruiming van de woning. Op bovenverdieping werd een kleine kwekerij met 16 hennepplanten aangetroffen. De apparatuur en de planten zijn in beslaggenomen en vernietigd. Tijdens het ontmantelen van de kwekerij kwam de 46-jarige bewoonster thuis. De agenten hebben van haar een verklaring opgenomen.

Harlingen: autos beschadigd
De politie onderzoekt de beschadiging van circa 30 autos in de nacht van dinsdag op woensdag. Op de route Hoogstraat, Midlumerlaan en Hermeskade werden van deze autos de ruitenwissers vernield. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij worden verzocht zich via 0900 8844 te melden.

Leeuwarden: hennepkwekerij aangetroffen
De politie heeft woensdagmorgen in een loods aan de Hidalgoweg een hennepkwekerij aangetroffen. Op de bovenverdieping van het pand stuitte men bij een doorzoeking op een professioneel opgezette kwekerij met ruim 700 henneplanten. In de loods werden geen personen aangetroffen. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de loods.

Harlingen: insluiping
De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in en diefstal uit een woning aan de Oosterstraat. Rond 15.00 uur werd bij de woning aangebeld. De 80-jarige bewoonster deed open en werd vervolgens in onsamenhangend en gebrekkig Nederlands aangesproken door een haar onbekende vrouw. De onbekende vrouw wist de bewoonster zover te krijgen dat ze met haar naar binnen ging. De vrouw liep met de bewoonster over de gehele benedenverdieping en in de achtertuin. Nadat de vrouw weer was vertrokken constateerde de bewoonster dat op de bovenverdieping een aantal sierraden, waaronder een horloge en een ring, was verdwenen. De bewoonster kon slechts een beperkt signalement van de onbekende vrouw geven: ca. 1,55 m lang, blanke huidskleur, donker haar, ca. 30 jaar oud en tenger postuur. De vrouw droeg een vest waarvan de kleur niet bekend is. De politie heeft meteen na de melding een buurtonderzoek ingesteld, maar dat leverde geen resultaat op. Mogelijke getuigen worden dan ook verzocht zich via 0900 8844 te melden.

Harlingen: brand in pension
De politie onderzoekt een brand in een pension aan de Noorderhaven. Omstreeks 16.00 uur werd de brand gemeld in een zijvleugel van het pand aan de Rinnertspijp. De brandweer kon niet verhinderen dat de bovenverdieping van de zijvleugel geheel uitbrandde. Men kon wel voorkomend dat de brand naar belendende percelen oversloeg. Deze panden liepen wel rook- en waterschade op. Omstreeks 18.30 uur werd door de brandweer het sein brand meester gegeven. Bij een eerste onderzoek in het pand werden aanwijzingen gevonden dat op de bovenverdieping een hennepkwekerij in bedrijf was. Bovendien bleek de stroom buiten de meter te worden afgetapt. De 60- en 40-jarige bewoners en eigenaren van het pension werden daarop door de politie aangehouden. De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Lemmer: eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de oprit van de rijksweg A6. Een 24-jarige motorrijder uit Joure was daar in een bocht de macht over het stuur verloren en vervolgens tegen de vangrail gereden. De motorrijder liep daarbij onbekend letsel op, waarvoor hij er ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen werd vervoerd.

Leeuwarden: aanhoudingen
De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Hoekstersingel twee Leeuwarders van 20 en één van 36 en één van 31 jaar aangehouden. De vier worden er van verdacht een 30-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld. De politie meldde zich bij de woning na klachten over een mogelijke ruzie en geluidsoverlast. In de woning werd het slachtoffer aangetroffen. Deze vertelde dat hij in de woning door de vier verdachten tegen zijn wil werd vastgehouden en door hen was geslagen en geschopt. De vier werden daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis behandeld waar bleek dat hij onder meer een aantal gekneusde ribben had. De politie stelt een onderzoek in naar de aanleiding en motieven voor deze mishandeling.

Dokkum: aanhouding na mishandeling
De politie heeft dinsdagavond een 20-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling van een 32-jarige plaatsgenoot. Deze had de verdachte aangesproken omdat hij deel uitmaakte van een groepje personen waarvan er één tegen zijn pand had geürineerd. Alle personen behalve de verdachte maakten zich uit de voeten, waarop de aangever de verdachte om de identiteit van de wildplasser vroeg. Deze weigerde echter mee te werken en gaf de aangever enkele klappen en een kopstoot. De aangever hield daarop de verdachte aan en waarschuwde de politie. Deze nam de verdachte over en bracht hem naar het politiebureau over. De aangever liep door de mishandeling een bloedende wond in zijn gezicht op.

Heerenveen: straatroof
De politie onderzoekt de beroving van een 44-jarige inwoner van Heerenveen op het Burgemeester Kuperusplein. Omstreeks 23.50 uur werd deze door een hem ombekende man onder bedreiginggedwongen een bedrag van enkele honderden euros te pinnen bij de geldautomaat van de Rabobank. Het slachtoffer beschreef de dader als een man van tussen de 30 en 40 jaar met een licht getinte huidskleur en een lengte van 1,75 tot 1,80 meter. De man droeg een grote donkere zonnebril, had een klein snorretje en kort sluik haar. Hij droeg een lichtbruine jas zonder kraag en sprak gebrekkig Nederlandse. De politie verzoekt eventuele getuigen zich te melden via 0900 8844.

Sneek: onder invloed
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 61-jarige inwoner van Sneek. De man was met zijn scootmobiel tegen een deur van een winkel aan de Suupmarkt gereden. Omdat hij bleek te hebben gedronken, moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 785 ug/l werd daarop zijn rijbewijs ingevorderd en is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: brand voor woningen
De politie onderzoekt de brand voor twee woningen aan De Kei. Omstreeks 02.30 uur werd gemeld dat twee huisvuilcontainers in brand stonden voor de woningen. Toen de politie ter plaatse kwam bleek ook een bromscooter voor één van de woningen in brand te staan. De bewoners van beide panden werden gewekt en uit voorzorg uit de woningen gehaald. Nadat de brandweer de brand had geblust bleken de voorgevels van twee naast elkaar gelegen woningen schade te hebben opgelopen. De politie onderzoekt de zaak.

Leeuwarden: aanhouding verdachten woninginbraak
De politie heeft dinsdag 25 maart twee inwoners van Leeuwarden van 19 en 20 jaar aangehouden. De twee worden er van verdacht in meerdere woningen in Leeuwarden te hebben ingebroken. Op twee adressen, de woonadressen van de beide verdachten, werden doorzoekingen gedaan door de Rechter Commissaris. Daarbij werden goederen in beslag genomen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Recentelijk steeg het aantal woninginbraken in Leeuwarden, waarbij naast andere elektronische apparatuur, ook laptops werden weggenomen. De politie verdenkt de twee aangehouden mannen van de woninginbraken met deze buit.