VVD


27-3-2008

Aboutaleb dreigt succes Wet Werk en Bijstand te ondermijnen

De Wet Werk en Bijstand, ingevoerd door toenmalig staatssecretaris Rutte, is een groot succes. Sinds de invoering in 2003 is er een uitstroom van bijstandsgerechtigden, met name alleenstaande ouders, gerealiseerd.

Het geheim van het succes zit hem erin dat iedereen die kan werken ook moet werken en dat de verantwoordelijkheid gelegd is waar die hoort: bij de gemeenten.

Staatssecretaris Aboutaleb dreigt dit succes nu onderuit halen. Hij wil bijstandsmoeders categoraal ontheffen van sollicitatieplicht. De VVD heeft zich hiertegen van meet af aan verzet. VVD-woordvoerder Nicolaï heeft hiertegen ook een motie ingediend vorig jaar september. Aboutaleb verdedigde aanvankelijk zijn voornemen met het argument dat de gemeenten in de praktijk toch al meestal bijstandsmoeders onthieven van sollicitatieplicht. Dit bleek niet zo te zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat dit slechts bij 17 procent het geval was, wat ligt onder het gemiddelde ontheffingspercentage.

Uit de laatste CBS- berekening blijkt dat bijna 20.000 bijstandsmoeders sinds de invoering van de WWB in 2003 aan de slag zijn gekomen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de periode daarvoor.

Ondertussen blijkt dat bijna iedereen tegenstander is van de ontheffing van sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders. Al eerder gaven PvdA-wethouders van de grote steden aan hier fel tegen te zijn. Nu spreekt ook de VNG - in hun brief van 20 maart jl.- zich scherp hiertegen uit. Ook Tof Thissen, voorzitter van Divosa (de sociale diensten en tevens is Thissen fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer) verzoekt `met klem' dit voorstel in te trekken. Hij merkte in de hoorzitting van vorige week in de Tweede Kamer op dat het uitzonderen van bijstandsmoeders in strijd is met de omslag die de sociale diensten net gemaakt hebben en daar dus averechts werkt. Ook bijstandsmoeders zelf verzetten zich ertegen.

Bijstandsmoeders ontheffen van sollicitatieplicht lijkt sociaal maar is asociaal. Het helpt mensen juist achterop. Ze komen na een tijd niet gewerkt te hebben moeilijker aan de slag. Ze raken eerder in een sociaal isolement. Alleen scholing, zonder stok achter de deur van werken, blijkt juist voor deze groep niet te werken.

Gezinspartijen als Christen Unie en CDA moeten toch inzien dat dit juist asociaal is tegenover die kinderen. Juist voor hen zou het goed zijn wanneer er meer inkomen was dan alleen bijstand. Ze moeten ook niet het slechte voorbeeld te krijgen. Het overbrengen van werkeloosheid en armoede van generatie op generatie moeten we juist doorbreken. Tot slot is het ook de bijl aan de wortel van het succes van de wet Rutte wat betreft de decentralisatie. Staatssecretaris Aboutaleb geeft altijd hoog op van de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenten; hij lijkt zich er soms zelfs achter te verschuilen. Maar nu wil hij hen de verantwoordelijkheid ontnemen.

Laat gemeenten de mogelijkheid houden om per geval de beste afweging te maken en ga niet vanuit Den Haag iedereen over een kam kan scheren!

27 maart 2008