Gemeente Zandvoort


27 maart - loting plaatsing brugklasleerlingen op vier Haarlemse scholen

Scholen voor voortgezet onderwijs in Haarlem kunnen niet altijd alle leerlingen die zich hebben aangemeld plaatsen. Dit wordt veroorzaakt door de beperkte capaciteit van de gebouwen en de maximum grootte van de scholen.Ruim voor de aanmelding begon is bekend gemaakt hoe de procedure zou zijn als er op een school meer leerlingen zouden worden aangemeld dan er geplaatst kunnen worden.

Niet gewenst
We (Dit is gemeente Haarlem: noot redactie) weten nu dat dat op een aantal scholen inderdaad het geval is. Helaas zal er geloot moeten worden op het Mendel College, het Stedelijk Gymnasium, de Rudolf Steinerschool en het ECL. De andere scholen kunnen loting gelukkig vermijden.Het gemeentebestuur en de gezamenlijke schoolbesturen in Haarlem hebben geconstateerd dat de procedure niet op alle scholen gelijk is. Daardoor dreigt er ongelijkheid te ontstaan die niet gewenst is.

Overleg
In goed overleg tussen de gemeente en de schoolbesturen is daarom besloten dat alle scholen onderstaande procedure zullen hanteren: Op het Mendel College, het Stedelijk Gymnasium, de Rudolf Steinerschool en het ECL zal geloot worden op donderdag 27 maart Leerlingen die worden uitgeloot zullen zo spoedig mogelijk bericht krijgen, zij moeten dan hun inschrijfformulieren terug halen. De uitgelote leerlingen krijgen daarbij een overzicht van de scholen die in de betreffende schoolsoort nog plaats hebben. Uitgelote leerlingen kunnen zich tussen 31 maart en 7 april inschrijven op één van de scholen waar plaats is.

Plaatsing
Tussen 27 maart en 31 maart kan er niet worden aangemeld. Als er op een van de scholen met plaats teveel leerlingen worden aangemeld zullen die scholen alsnog moeten loten. Die loting betreft alleen de na 31 maart ingeschreven leerlingen. Als die loting nodig is zal een plaatsingscommissie alsnog voor plaatsing van (opnieuw) uitgelote leerlingen zorgen. De plaatsing van alle leerlingen op de schoolsoort waarvoor de leerling geschikt is wordt gegarandeerd. Op enkele scholen zullen daartoe extra klassen worden gevormd. Met deze aanpassing geven wij iedereen gelijke kansen. Wij realiseren ons dat het heel vervelend is als een leerling niet naar de school van zijn of haar keuze kan. Helaas dwingt de capaciteit van de schoolgebouwen hier toe.

De uitgelote leerlingen kunnen naar de volgende scholen
- Gymnasium: De gymnasiumbrugklas van het Kennemer Lyceum en het Ichthus college. Verder naar de H/V klassen van het Sancta Maria en het Coornhert Lyceum. Beide scholen geven in die klassen - Latijn voor bevordering naar 2 gymnasium.
- HAVO/VWO: beperkt naar Coornhert en Sancta, verder naar Schoter en Teyler. In Velsen Vellesan en Ichthus
- VMBO TL: Schoter, Teyler, Montessori, Hartenlust. In Velsen Ichthus en Vellesan. In Zandvoort Gertenbach.

Bron: website gemeente Haarlem.