Reclamespot over circusolifant Buba misleidend


HUIZEN, 20080327 -- Op 25 maart 2008 heeft de Reclame Code Commissie uitspraak gedaan in de klacht tegen radiospotjes van "Wilde Dieren De Tent Uit" die in december 2007 op de landelijke radiozenders te horen waren. De radiospot over circusolifant Buba is daarbij in strijd met meerdere regels van de Nederlandse Reclame Code. De campagnevoerder van "Wilde Dieren De Tent Uit" krijgt het advies om in de toekomst niet meer op deze wijze te adverteren.

De Reclame Code Commissie is tot de uitspraak gekomen op basis van foto's en feitelijke informatie over de écht bestaande circusolifant Buba.

In het reclamespotje laat "Wilde Dieren De Tent Uit" de luisteraars weten dat het leven van olifant Buba bestaat uit "Eenzame opsluiting, gepropt in een vrachtwagen, een paar meter levensruimte". De werkelijke leefsituatie van deze olifant is anders, beter, dan het spotje suggereert. Het circus gebruikt weliswaar een vrachtwagen om te kunnen reizen, maar er is zeker geen sprake van eenzame opsluiting of in een vrachtwagen gepropt zijn.

De korte "tag-on" spotjes waarin luisteraars worden opgeroepen om naar de website van de campagne tegen circusdieren te gaan mogen wel worden uitgezonden, maar men kan de mening dat bepaalde dieren niet in het circus zouden thuishoren niet onderbouwen met aantoonbare feiten op het gebied van dierwelzijn in circussen.





Commissie Klassiek Circus