Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

SUGAR MINOTT /
BIG YOUTH / THE MIGHTY DIAMONDS /
RAS REMO

Melkweg, The Max · donderdag 27 maart · 21:00 uur · 20,00 +lidm.
· · ·

Vanavond staat er een substantieel deel
reggaegeschiedenis op het podium van de Melkweg.
Dancehallpionier Sugar Minott, de cultural toaster Big Youth met een boodschap en de tight harmonies van
rootstrio The Mighty Diamonds gaan stuk voor stuk al grofweg 30 tot 40 jaar mee. En geen dreadlock op hun hoofd die aan stoppen denkt! Weinig artiesten hebben zoveel invloed op de dancehall scene gehad als Sugar Minott. Tussen al het toaster en deep-roots geweld wist Sugar Minott een totaal eigen stijl te produceren. Zijn releases worden verantwoordelijk gehouden voor de
opkomst van het nog immer populaire genre en zijn debuut `Living Love' wordt nog steeds beschouwd als het eerste dancehall-album ooit. Gedurende zijn imposante carrière, waarbij de man ondertussen zo'n slordige 60 platen en honderden singles heeft uitgebracht wist de Jamaicaan vooral in de UK grote populariteit te vergaren. Met een tussenstop naar de lovers rock zijn het vooral dancehall en rootsreggae smashes, zoals `Herbman Hustling', `No Vacancy', `Jamming In The Street', `Rub A Dub Sound', `Buy Off The Bar', `Rydim' en `Devil's Pickney' die de hitlijsten beklommen. Big Youth, de volmaakte culturele toaster met een typisch relaxte conversationele stijl, beheerste in de jaren `70 als DJ Jamaica's de dancehalls. `We Will Work it Out' was zijn eerste Jamaicaanse nummer 1. Zijn album `Dreadlocks Dread' is nog steeds een meesterwerk van dread roots en provocerende cultural toasts.
De harmonieuze rootsreggae met sterke rastafari invloeden van The Mighty Diamonds maakte de groep tot één van de populairste internationale rootsreggaebands van de jaren `70. Hun prachtige harmonieuze samenzang en catchy melodieën zijn mooi in balans met het spirituele, politieke en romantische tekstmateriaal. Het debuut `Right Time' geldt nog steeds als een klassieker, maar ook recentere albums als `Paint It Red' en `Speak the Truth' weten reggaeliefhebbers wereldwijd te bekoren.