Ingezonden persbericht


'Soms moet je nee verkopen'

Supermarkten intensiveren controle op juiste leeftijd bij verkoop alcohol en tabak

Leidschendam, 27 maart 2008

Supermarkten introduceren vandaag een nieuw wapen in de strijd tegen de te jonge koper van alcohol en tabak. Kassamedewerkers zullen bij het in dienst treden een training moeten volgen om alcohol en tabak te mogen afrekenen. Bij goed gevolg ontvangen zij een certificaat 'Soms moet je nee verkopen'. Vanmiddag overhandigt dhr. Kleinmeulman, Inspecteur-generaal van de Voedsel en Waren Autoriteit het eerste certificaat aan kassamedewerkster Priscilla Stas van de Deen supermarkt in Purmerend.

Totaal werken er 50.000 kassamedewerkers in de supermarktbranche. De training moet er toe leiden dat bij de minste of geringste twijfel over de leeftijd van een jonge koper naar een leeftijdsbewijs wordt gevraagd. De training is gericht op het strikt handhaven van de leeftijdsgrens van 16 jaar. Bij goed gevolg ontvangt men een certificaat. De training is na overleg opgesteld met de Voedsel en Waren Autoriteit. In de training komen verkoopsituaties naar voren waar het kassapersoneel mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld welke leeftijdsbewijzen zijn geldig en wanneer roep je de leidinggevende erbij. Als het kassapersoneel zich niet houdt aan de leeftijdsgrens kan dit uiteindelijk leiden tot hun schorsing en/of ontslag.

Daarnaast hebben supermarkten afgesproken dat ze in hun advertenties en folders altijd vermelden dat geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 16 jaar.