Rijkswaterstaat

Persbericht

datum 27 maart 2008

Bruggen in de regio IJsselmeergebied "FileProof"

Brugopeningen aangepast tijdens de spits

Rijkswaterstaat heeft een 'spitsregime' ingevoerd om de files bij de Ramspolbrug, Ketelbrug en Nijkerkerbrug te verminderen. Dit betekent een aanpassing van de bedieningstijden. Vanaf 1 april as. gaan de nieuwe bedieningstijden in.

Sommige bruggen in het wegennet gaan vlak voor of tijdens de spits open. Hierdoor kunnen files ontstaan. Daarom is er op een aantal locaties gekeken of het mogelijk is de brug tijdens spitsuren minder vaak te openen of de geldende spitssluiting uit te breiden. Dit verbetert de doorstroming op de weg.

De bedieningstijden van de Ramspolbrug, Ketelbrug en Nijkerkerbrug zijn daarom als volgt aangepast:

. De Ramspolbrug wordt tussen 16:00 en 19:00 uur maximaal zeven maal bediend. Tussen 1 november en 1 april is op zondag de bediening van de Ramspolbrug en de Eilandbrug verschoven van 13:30-18:00 naar 08:30-13:00 . Bij de Nijkerkersluis wordt de bedieningstijd doordeweeks uitgebreid tot 20:00 uur, maar in de periode 1 april tot 1 juli èn de periode 1 september tot 1 november wordt van maandag t/m vrijdag tussen 16:00 en 18:30 uur, de sluis niet bediend voor schepen die een brugopening nodig hebben. . Bij de Ketelbrug wordt de bediening in de zomerperiode 's ochtends later gestart, namelijk om 9:30 uur, om zo filevorming te verminderen. Ook wordt de brug tijdens de spits tussen 16:00 en 18:30 uur niet bediend. Om 15:45 uur is dan de laatste mogelijkheid voor de scheepvaart zich te melden voor een brugopening. Op zaterdag en zondag is er geen spitssluiting.

Schepen die onder de bruggen doorvaren, kunnen gewoon gebruik blijven maken van dezelfde routes.

FileProof staat voor de korte termijnaanpak van files in Nederland. In FileProof zijn veertig effectieve ideeën verzameld die door medewerkers van organisaties, overheden en burgers zijn aangedragen. Meer informatie over FileProof vindt u op www.fileproof.nl.

Meer informatie over de bedieningstijden van bruggen en sluizen vindt u op www.rijkswaterstaat.nl. Als u vragen heeft u kunt terecht bij het gratis informatienummer van rijkswaterstaat 0800-8002.