Second Home International 2008: Italiaanse ontdekking le Marche 'het nieuwe Toscane'

Persbericht
Utrecht, 4 maart 2008

Verschuiving populaire regio's binnen Italië

Aanbieders van internationaal onroerend goed op de komende publieksbeurs Second Home International constateren een toenemende belangstelling voor nog vrij onbekende regio's binnen de van oudsher geliefde bestemming Italië. Tot dusverre werd vooral gekeken naar de Middellandse Zeekust of Toscane, maar de focus richt zich nu ook op de regio le Marche, al 'het nieuwe Toscane' genoemd.
Second Home International is de onbetwiste marktleider van beurzen met aanbod van (tweede) woningen in binnen- of buitenland.
De komende editie wordt gehouden van vrijdag 28 maart tot en met zondag 30 maart 2008 in Jaarbeurs Utrecht. Een groot deelnemersveld van 350 exposanten presenteert drie dagen lang de mooiste huizen in meer dan 45 landen aan een kooplustig publiek. Alle typen woningen zijn te koop; boerderijen, appartementen met zeezicht, chalets in wintersportgebieden, villa's aan een golfbaan, etc. De aanbieders geven optimaal invulling aan de specifieke informatiebehoefte van de duizenden bezoekers die worden verwacht.

Bella Italia
De inrichting van een 'Italië-straatje' met een dozijn aanbieders onderstreept de onverminderde belangstelling voor Bella Italia, dat al jaren in de top drie staat van de meest populaire landen. "Italië is net een museum", zegt exposant Schutte van P&S Vastgoed, "het blijft ontzettend populair voor een tweede huis. Het land heeft een rijke cultuur, een fantastisch mooi landschap en niet te vergeten heerlijke wijnen." De aantrekkingskracht van Italië dateert al van vele decennia. Toscane was jarenlang de 'hotspot', maar inmiddels hebben reizigers en vakantiegangers kennis gemaakt met steeds meer verlokkelijke gebieden.

Geen 'hurry up'
De Italiaanse 'ontdekking' le Marche is nog vrij ongerept. De regio tussen de Apennijnen en de Adriatische zee wordt gekenmerkt door een gevarieerde flora en fauna, talloze middeleeuwse stadjes en dorpjes, musea, kastelen, palazzi, kloosters, abdijen en kerken. Dankzij de ligging aan de Adriatische kust profiteert Le Marche van een zacht klimaat; in het voorjaar kan al vroeg worden genoten van de eerste zonnestralen en tot diep in het najaar zijn er warme dagen. "Het landschap is heel weids. Aan de voet van het middengebergte glooit het af met een paar rugjes naar zee. Bekende badplaatsen zijn Rimini, Cattolica, Pesaro, Fano en Ancona. De sfeer onder de bevolking is heel gemoedelijk, geen 'hurry-up' cultuur", zo vertelt Schutte.

Prettige prijzen
"Maar zeker ook de prettige prijzen maken de overstap naar een tweede huis in de Marche aantrekkelijk. De aanschaf van een nieuw of totaal gerenoveerd huis kost gemiddeld 2 ton. In andere populaire gebieden begint de prijs van een, nog volledig te renoveren huis bij 2,5 tot 3 ton." Opvallend is dat 60% van de tweede huizen in le Marche ook voor commerciële doeleinden wordt gebruikt.

Praktisch
"In Nederland gelden andere regels en wetten dan in Italië", vertelt Nella van Ast van Astgoed B.V., een van de exposanten van Second Home International. Zij werkt al jaren als makelaar in Nederland en Italië en ondervindt dat het behoorlijk lastig kan zijn om een huis te kopen. "Als koper heb je namelijk te maken met een onderzoeksplicht. Zonder professionele hulp kun je met vervelende zaken te maken krijgen." Daarom raadt van Ast een 'geometra' aan, een specialist die vergunningen aanvraagt en het bouwproces begeleidt.

Beleggen in Vastgoed
De data van Second Home International 2008 zijn van vrijdag 28 maart t/m zondag 30 maart. Op 28 maart organiseert brancheorganisatie Mondi in samenwerking met VNU Exhibitions Europe, Vastgoed Belang en de VVP tijdens de beurs het congres 'Beleggen in Vastgoed'. Experts analyseren de kansen en bedreigingen van de onroerendgoedmarkt in binnen- en buitenland en de congresbezoekers krijgen de noodzakelijke achtergrondinformatie om een keuze te kunnen maken uit het enorme aanbod aan investeringsobjecten. Specifieke aandacht wordt besteed aan het beoordelen van een prospectus. De congresdag staat onder leiding van Hein Bos, directeur Vastgoed Belang. Voor informatie en aanmelding www.beleggeninvastgoed.nl