Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Data-opslag via ultrakleine naaldjes

5 maart 2008

Uit het onderzoek van Alexander le Fèbre is gebleken dat een veldemissie-stroomsignaal te gebruiken is om de positie te regelen van duizenden nanometer-scherpe naaldjes. Deze probes kunnen worden gebruikt om te schrijven en lezen in nieuwe opslagmedia met een extreem hoge dichtheid, met bits op nanometer schaal. Le Fèbre promoveert op 28 maart aan de Universiteit Twente.

De ontwikkeling van de harde schijf loopt tegen grenzen aan omdat met slechts één kop een hele schijf wordt beschreven. Hierdoor kunnen de capaciteit en de schrijf- en leessnelheid in de toekomst niet veel meer groeien. Bij het MESA+ onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente wordt daarom onderzoek gedaan aan een geheugen gebaseerd op probes. Om een systeem met extreem hoge dichtheden te bereiken, is het essentieel om controle te hebben over de positie van elk afzonderlijk schrijfnaaldje.

Le Fèbre's metingen tonen aan dat een veldemissie-stroomsignaal kan worden gebruikt voor het regelen van de positie van de naaldjes, zonder dat ze contact maken met het opslagmedium. Door de stroom van de probe constant te houden en de aangebrachte spanning te variëren is het mogelijk de afstand tussen punt en opslagmedium van enkele nanometers tot zo'n 100 nanometer te regelen. De resolutie is voldoende voor een op probes gebaseerd opslagsysteem, maar voor praktische toepassing zal de stroomstabiliteit en de levensduur van de probe verder moeten worden verbeterd, zodat de nauwkeurigheid en de reproduceerbaarheid van het positioneren kan worden vergroot.

..............................

Noot voor de pers,