Universiteit van Amsterdam

Pieter Winsemius houdt Kohnstammlezing over schooluitval
Lezing Onderwijskunde

vrijdag 28 maart, 15.00 uur
Onder de titel Niemand houdt van ze... houdt Pieter Winsemius de negende Kohnstammlezing. Schooluitval is een ongetemd probleem, sociaal en economisch. In zijn lezing deelt Winsemius zijn ervaringen die hij opdeed als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, tijdens zijn onderzoek op scholen, met leerlingen, leerkrachten en schoolleidingen. Hij laat zien hoe leerlingen in de kou staan, en hoe de school en de omgeving van leerlingen letterlijk uit elkaar groeien. Leerlingen raken overbelast; zij hebben zoveel beslommeringen dat school er niet meer bij kan. Winsemius laat zien hoe besluitvorming sleept en dat korte termijnoplossingen nergens toe leiden. Kleine ingrepen kunnen al helpen, maar de kern zal zijn: bestuurskracht. Bestuurskracht is nodig, onder andere om onorthodoxe frontliniewerkers ruimte te bieden. Zij kunnen de verbindingen leggen voor leerlingen in het vmbo: tussen thuis, school en de wereld van derden.

De Kohnstammlezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Amsterdams Instituut voor Onderwijs en Opvoeding. De lezing sluit aan op het werk van Philip Kohnstamm, en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijke debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA Amsterdam.

Over de spreker
Pieter Winsemius promoveerde in de experimentele natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van een MBA-diploma aan Stanford University was hij werkzaam bij McKinsey & Company. In 1982 werd hij Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het Kabinet Lubbers I. Van 1986 tot 2002 keerde Winsemius terug bij McKinsey in Amsterdam, waar hij zich speciaal toelegde op de strategische en organisatorische ontwikkeling in grote organisaties. In 2003 trad hij toe tot de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Tussen september 2006 en februari 2007 was hij weer kortstondig minister van VROM. Winsemius publiceerde een tiental boeken waaronder Je gaat het pas zien als je het doorhebt (over Johan Cruijff en leiderschap, 2004) en Waar halen ze het vandaan? (met Miranda Hoogendoorn, over bronnen van inspiratie, 2005).

Winsemius is voorzitter van het Sociaal Platform Rotterdam en bekleedt de leerstoel in het management van duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg. In januari 1992 ontving hij een eredoctoraat van de Technische Universiteit Delft voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van milieubeleid.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Toegang vrij. Vanaf 10 maart a.s. kunt u zich online inschrijven (verplicht) via de website van het SCO-Kohnstamm Instituut: www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.