Gemeente Ede

nummer 58 / Ede, 25 maart 2008

Feestelijk programma in centrum van Bennekom
Kunstwerk Van Slootenplein wordt vrijdag onthuld

Vrijdag 28 maart om 19.00 uur onthult wethouder Frank van Zuilen het kunstwerk All good things come to those who wait van de kunstenaar Sandro Setola. Het kunstwerk - een bronzen huisje staat op het Van Slootenplein in Bennekom.

Iedereen is welkom bij de feestelijke onthulling van dit bijzondere kunstwerk op het plein. Om 18.50 uur vertrekt de Bennekomse Harmonie OBK bij de kerk richting Van Slootenplein. Daar staat het kunstwerk, verpakt in een doek, bijeen gehouden door linten met strikken. Wethouder Van Zuilen houdt rond 19.00 uur eerst een korte speech, waarna Sandro Setola wordt geïnterviewd door Alex de Vries van de Commissie Beeldende Kunsten Ede (CBKE).
Om 19.15 uur is de openingshandeling, het lostrekken van de strikken door Sandro Setola, J. Wesenhagen (CBKE) en leden van de begeleidingsgroep Bennekom. Kinderen en omstanders mogen ook helpen met het lostrekken van de strikken. Als laatste trekt wethouder Van Zuilen met behulp van een katrol het doek eraf. Als het kunstwerk is uitgepakt begint rockband Impression luid te spelen. Dit optreden van de jeugdige band duurt ongeveer 20 minuten en is rond 19.40 uur afgelopen.

Identiteit
De kunstenaar heeft zich bij het ontwerp laten leiden door het beeldplan Bennekom. In dit beeldplan wordt een aantal plekken genoemd waar kunstwerken geplaatst kunnen worden. Kunstwerken die passen bij het karakter van Bennekom en de identiteit van het dorp kunnen versterken.
Setola bedacht een verhaal dat iets vertelt over Bennekom. Volgens de kunstenaar zou het Van Slootenplein ooit bewoond kunnen zijn door een zonderling die in zijn eentje een monument bouwde in de vorm van een wachthuisje. Vervolgens is deze persoon weer verdwenen met achterlating van enkele sporen: het mysterieuze wachthuisje, een vogelhuisje en een spiegel. Deze attributen heeft de kunstenaar in brons gegoten. De wanden van het huisje zijn rijk versierd met symbolen die met het begrip tijd te maken hebben en met de jaargetijden. Het zijn de vragen die rondom het huisje zweven die het een sfeer van geheimzinnigheid geven.
Bij de onthulling is een kleine tentoonstelling ingericht in het Kijk- en Luistermuseum over het ontstaan van het kunstwerk. Ook verschijnt een brochure in de vorm van een bouwplaat met een afbeelding van het houten werkmodel van het huisje. De brochure bevat informatie over het kunstwerk en is tot en met 6 april alleen te verkrijgen in het Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1 in Bennekom, open op woensdag en zaterdag van 14.00 17.00 uur, vanaf april geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Vrijdag 4 april gesloten.

---