Radboud Universiteit Nijmegen


Driedaags congres over neerlandistiek & nieuw boek hoogleraar Nederlandse letterkunde

Wetenschap en letteren worden weer buren

De Boekenweek is afgelopen maar komende week mag de Nederlandse literatuur zich aan de Radboud Universiteit Nijmegen wederom verheugen in een meer dan gemiddelde belangstelling. En nu niet van `zomaar lezers', maar van wetenschappers. Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 maart verzamelen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers op het gebied van de moderne neerlandistiek zich in Nijmegen voor het congres `Achter de verhalen'. Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, presenteert bovendien op woensdag 26 maart zijn nieuwste essaybundel Misbaar. Hoe literatuur literatuur wordt.

In het openingsessay van de bundel Misbaar.Hoe literatuur literatuur wordt gaat Joosten in op de veronderstelde tegenstelling tussen lezen voor de lol en het lezen met lancet, wat neerlandici en literatuurwetenschappers doen. Die tegenstelling is altijd al enigszins karikaturaal voorgesteld, meent Joosten, en is tegenwoordig zeker zo groot niet meer. Joosten beschrijft in zijn boek hoe wetenschappers de laatste jaren wat losser van moraal geworden zijn: ook een onderzoeker mag zich tegenwoordig bezighouden met bijvoorbeeld de persoon achter de schrijver of de poëtische kwaliteit van songteksten. Hij mag zelfs, zoals Joosten in een van de stukken doet, serieus onderzoeken of Komt een vrouw bij de dokter van Kluun wellicht literatuur te noemen is - en tot de conclusie komen dat daar iets voor te zeggen valt.
Joosten beschrijft hoe wetenschap en letteren 'weer buren worden': buren die af en toe iets van elkaar opsteken en overnemen, maar aan het eind van de dag toch duidelijk hun eigen domein kennen. Hij verkent de grenzen van beide domeinen in essays over onder andere de Nederlandse letterenfaculteiten, Reves Avonden, hoge en lage cultuur in songteksten, recenseren in tijden van internet en: de terugkeer van de auteur in de literatuurwetenschap na decennia van close reading.

Congres Achter de verhalen
Misbaar wordt op 26 maart gepresenteerd in Nijmegen, aan het eind van de eerste dag van `Achter de verhalen', een driedaags congres over de stand van zaken én de toekomst van de wetenschappelijke bestudering van de moderne Nederlandse letteren.

Op dit congres, dat eens in de twee jaar wordt gehouden aan beurtelings een Vlaamse en een Nederlandse universiteit, verzamelen zich nagenoeg alle onderzoekers in Nederland en Vlaanderen die zich met dit onderzoeksveld bezighouden. De eerste twee dagen bieden vooral een overzicht van de stand van zaken van het onderzoek, de derde dag (vrijdag 28 maart) staat de toekomst van de neerlandistiek centraal.

Keynote speakers zijn:

* dag 1: prof. dr. G.J. Dorleijn en mw. dr. O. Heynders
* dag 2: prof. dr. T. Vaessens en prof. dr. M. Monteiro
* dag 3: prof. dr. F.W. Korsten en prof. dr. D. de Geest