Grootschalige zeehondenjacht weer begonnen

28/03/2008 09:47

IFAW

(Chartelottetown, Canada/Den Haag, 28 maart 2008)- Vandaag is de jaarlijkse Canadese commerciële zeehondenjacht van start gegaan. Het IFAW is weer met een team van waarnemers op het ijs om de jacht te documenteren waarbij minimaal 275.000 zeehonden gedood zullen worden.

Canada's commerciële zeehondenjacht is de grootste jacht op zeezoogdieren in de wereld. Jagers mogen babyzeehonden doden op het moment dat zij hun witte vacht verliezen, sommige zijn dan nog maar net 3 weken oud.

De jagers concurreren onderling in slechte weersomstandigheden (bewegend ijs, temperaturen ver beneden het vriespunt en de onvoorspelbare zee) met als enige doel hun eigen quota te kunnen halen Dit alles maakt het uitermate moeilijk om het zogenaamde 'zuivere doden' uit te kunnen voeren.

'Ik ben getuige geweest van groot en onverdraagbaar dierenleed toen ik 3 jaar geleden de jacht aanschouwde met een aantal Kamerleden. Helaas zal het er dit jaar weer zo aan toe gaan', aldus Yvette Brook, beleidsmedewerker van het IFAW Nederland. 'Het IFAW zal dit jaar weer bewijsmateriaal verzamelen en de wreedheden op beeld vastleggen. En weer zal de Canadese overheid al het mogelijke doen om deze jacht, die niet te verdedigen valt, te rechtvaardigen'.

Momenteel is de internationale druk aanmerkelijk gegroeid in het afgelopen jaar. Nederland heeft sinds deze zomer een handelsverbod op zeehondenproducten net als buurland België. Duitsland en Oostenrijk hebben stappen ondernomen om ook de markt te sluiten. Momenteel staat ook de Europese Unie op het punt om een beslissing te nemen of een algeheel verbod ingevoerd zal worden, die bindend is voor alle Europese lidstaten.

"Europa staat op het punt om deze wrede en niet duurzame jacht te verbieden'', zegt Marcel Bertsch, directeur van het IFAW Nederland. "Uitsluitend met z'n allen kunnen wij deze gruwelijkheden, die zowel Europeanen als Canadezen verafschuwen, stoppen. De tijd is aangebroken voor de Canadese bevolking om zich te laten horen: 'Het is genoeg geweest!'. Wij eisen dat de overheid de feiten onder ogen ziet en de commerciële zeehondenjacht zal eindigen', aldus Bertsch.

Canada heeft de afgelopen 3 jaren meer dan 1 miljoen zeehonden gedood. Het quotum van dit jaar is 275.000 en is daarmee het vijfde opvolgende jaar waarbij de overheid een quotum heeft afgegeven, dat het aantal zeehonden overstijgt die gedood kunnen worden zonder dat de populatie daarvan schade ondervindt.





http://www.stopdezeehondenjacht.nl




IFAW