Ministerie van Defensie

28-03-2008

Beantwoording vragen over sponsoring militairen bij deelname aan sportevenementen

Vraagsteller: Lid Eijsink (PvdA)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 27 maart 2008
Ons kenmerk D/2008006395
Onderwerp Kamervragen van het lid Eijsink over de sponsoring van militairen bij deelname aan sportevenementen e.d. in het kader van werving voor de krijgsmacht

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van het lid Eijsink (PvdA) over de sponsoring van militairen bij deelname aan sportevenementen en dergelijke in het kader van de werving voor de krijgsmacht (ingezonden 4 maart 2008 met kenmerk 2070813410).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 1/4

Ministerie van Defensie

Antwoorden op de vragen van het lid Eijsink (PvdA) over de sponsoring van militairen bij deelname aan sportevenementen e.d. in het kader van werving voor de krijgsmacht (ingezonden 4 maart 2008 met kenmerk 2070813410).

1. Bent u op de hoogte van het artikel "Dienstreis" naar Dakar'?1 Ja.
2. Is het waar dat u militaire ambtenaren sponsort wanneer zij deelnemen aan sportevenementen en andersoortige grote manifestaties, indien deelname als zodanig een goed "uithangbord" is voor Defensie? 3. Welk criteria hanteert u bij het besluit om ambtenaren vrij te stellen van dienst, hen al dan niet te sponsoren en bij het selecteren van de evenementen? In hoeverre mogen deze activiteiten ontplooid worden onder diensttijd en in hoeverre dient er sprake te zijn van gewoon of bijzonder verlof? Militaire ambtenaren kunnen deelnemen aan interne militaire evenementen die zijn opgenomen in de sportkalender van het Bureau Internationale Militaire Sport. Deelneming kan alleen met goedkeuring van het lijnmanagement (dienstverrichting) en met vergoedingen volgens het Besluit dienstreizen defensie. Deelneming aan externe sportactiviteiten kan alleen met goedkeuring van het lijnmanagement op basis van buitengewoon verlof en met vergoedingen volgens het Besluit dienstreizen defensie.
Voorts is er de Defensie Topsport Selectie (DTS) die bestaat uit militaire ambtenaren, werkzaam op reguliere functies, die sport bedrijven op hoog internationaal niveau. Om dat hoge niveau te kunnen handhaven is het noodzakelijk dat zij hun vaardigheden op peil houden. In een contract met betrokkenen wordt, afhankelijk van

1 De Telegraaf, 24 februari 2008, "Dienstreis naar Dakar; adjudant Jos Bourgondiën maakt op motor reclame voor Defensie"

Pagina 2/4

Ministerie van Defensie

onder meer het niveau, de staat van dienst en de status van de topsporter (A of B), hoeveel tijd Defensie daarvoor beschikbaar stelt. In die tijd neemt de topsporter onder de vlag van de desbetreffende sportbond deel aan (inter)nationale evenementen, maar ontvangt daarvoor van Defensie geen bijzondere vergoedingen. Afspraken over de deelneming aan (sport)evenementen zijn opgenomen in de beleidsnota `Beleidsregels buitengewoon verlof militairen voor sportwedstrijden` en de beleidsnota `Topsport Selectie`.
Defensie hecht veel belang aan een 'fit' imago, zowel onder de eigen medewerkers als in de samenleving. De deelneming van militairen aan sportevenementen is dan ook vooral gericht op de versterking van het imago van Defensie ('uithangbord') en van Nederland.
In toenemende mate worden in het oog springende (sport)evenementen ook beschouwd als podium voor wervingsactiviteiten van Defensie. Sponsoring door Defensie komt hierbij voor, variërend van de verstrekking van teamshirts en de betaling van inschrijfgelden tot kleinschalige ondersteuning van de deelnemers met defensiemiddelen.
4. Bent u bereid de Kamer inzage te geven in het aantal militairen dat in dit kader subsidie (ook in de vorm van een onkostenvergoeding of sponsorgelden) ontvangt, vergezeld van een financieel overzicht van deze subsidies en de aard van de gesteunde activiteit?
5. Bestaan er in dergelijke gevallen overeenkomsten tussen Defensie en betrokken ambtenaren waarin verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden worden vastgelegd, in het geval van een ongeval of anderszins onfortuinlijke situatie tijdens of ten gevolge van de deelname? Zo ja, bent u bereid hierover de Kamer in te lichten?
6. Deelt u de mening dat het onwenselijk zou zijn dat algemene middelen zouden moeten worden aangewend voor omvangrijke schadeclaims ontstaan tijdens

Pagina 3/4

Ministerie van Defensie

onvoorziene omstandigheden of als gevolg van dit soort militaire "missies" of "dienstreizen", wanneer deze geen onderdeel uitmaken van het regulieren takenpakket?

Binnen de kaders van hun taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden hebben commandanten de ruimte om personeel aan activiteiten te laten deelnemen. Bij besluiten over de deelneming aan sportactiviteiten wordt steeds een afweging gemaakt van de kosten, het rendement en mogelijke risicoÂŽs. De deelneming aan sportactiviteiten wordt niet apart geregistreerd. Wel worden uitgaven die hiermee zijn gemoeid op reguliere wijze op rechtmatigheid gecontroleerd.
De verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden voor topsporters en militaire equipes zijn vastgelegd in beleidsnotaÂŽs en het AMAR. Wanneer deelneming aan een sportactiviteit door de bevoegde commandant is opgedragen of als `dienst` is aangemerkt, is de (militaire) rechtspositie van toepassing. Als de deelneming aan een sportactiviteit niet door de bevoegde commandant is opgedragen of als `dienst` is aangemerkt, draagt Defensie ook geen zorg voor de dekking van eventuele schadeclaims. De verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden liggen dan bij de sporter zelf.

Pagina 4/4


---- --