Gemeente Zwolle

publiek | Inventarisatie van onderwerpen voor "Wat verder ter tafel komt en rondvraag" (agendapunt 6) | Vaststellen notulen en afsprakenlijst (vergadering 13-02-2008) | Inhoudelijke onderwerpen | Wat verder ter tafel komt en rondvraag | Sluiting

Integratieraad, verslag bijeenkomst 12 maart 2008

Presentielijst

Stuknummer:2008-***

Onderwerp:Verslag bijeenkomst Integratieraad Zwolle Datum:woensdag 12 maart 2008
Locatie:Thomas à Kempiszaal, stadhuis Zwolle
Aanwezig:
Leden:Ahmed Abdi Mahamud, Ezzat Ammar, Anna Arodji, Hanife Aydin, Femmianne Bredewold, MaryAnn Chua, Ad van Halem, Ziya Özcan, Sroetie Patandin, Els Reims, Jan Scholten, Otjep Rahantoknam ( adviseur onderwijs )
Voorzitter:Jitro Ubro
Secretaris: Edith van der Hoek
Afwezig m.k.:Jeroen Pattipeilohy
Afwezig z.k.:
Namens gemeente:
Gastsprekers:
Publieke belangstelling:

Opening

De voorzitter, Jitro Ubro, opent de vergadering door iedereen welkom te heten.
Agenda 5.1, studiedag en kennismaking met M. van Leeuwaarde, vervalt. Dit agendapunt wordt doorgeschoven naar de vergadering van 9 april 2008.
Op verzoek van Otjep zal bij de inhoudelijke onderwerpen eerst het conceptadvies over de Beleidsnota Integratie behandeld worden (5.1). Aan de inhoudelijke onderwerpen wordt toegevoegd: doornemen van het werkdocument (5.2) en bespreken conceptnota lokaal gezondheidsbeleid (5.3).

Inspreek mogelijkheid voor het publiek

De voorzitter stelt vast dat zich geen insprekers hebben gemeld.

Inventarisatie van onderwerpen voor "Wat verder ter tafel komt en rondvraag" (agendapunt 6)

Geen.

Vaststellen notulen en afsprakenlijst (vergadering 13-02-2008)


* De leden wordt gevraagd berichten voor de integratieraad naar het e-mailadres van de integratieraad te mailen en niet naar het privé adres van de secretaris.

* 26 april is de dag van het mentorsysteem. Alle leden zijn welkom en zij zullen bij toerbeurt de stand van de Integratieraad kunnen bemensen.

* 18 maart a.s. heeft het presidium een bijeenkomst met steunpunt informele zorg, waarna een afspraak met de beleidsmedewerker Zorg.

Inhoudelijke onderwerpen


5.1 Conceptadvies beleidsnota Integratie 2008-2010 "Integratie is van ons allemaal"
De voorzitter bedankt de leden voor de reacties en inbreng op de beleidsnota Integratie. De reacties op de beleidsnota zijn zoveel mogelijk in het conceptadvies verwerkt.

Op het conceptadvies is via de mail van Femmianne een reactie ontvangen. De opmerkingen zijn van redactionele aard en zullen worden verwerkt in het advies.

Ad bedankt de stellers voor het schrijven van het conceptadvies. De andere leden sluiten zich hierbij aan.

Anna zet vraagtekens bij formulering van de 1e doelstelling zoals opgenomen op bladzijde 3 van het conceptadvies. Jitro licht toe dat deze doelstelling door de gemeente is vastgesteld.

Otjep heeft nog een aantal opmerkingen voor het merendeel van redactionele aard:

* Blz 4 3e regel.: `WWR heeft met een onderzoek aangetoond´ wordt ´WRR geeft aan`

* Blz 4 5e alinea 1e regel: ´te betrekken bij´ wordt ´hun verantwoordelijkheid nemen voor´

* Blz 4 onder Onderwijs en Arbeidsmarkt 1e regel: naam+nummer van de brief toevoegen.

* Blz 5 aanbev. 4 1e regel na gemeente: onder meer toevoegen
* Blz 5 aanbev. 4 2e regel: realistisch vervangen door feitelijke
* Blz 5 aanbev. 4 5e regel: terugstroming wordt afstroming
* Blz 5 aanbev. 5 1e alinea laatste regel: gemeente zal niet alleen als werkgever, maar ook als opdrachtgever een rol moeten spelen. Ahmed geeft aan dat de gemeente met opdrachtgevers vaak al afspraken maakt over leerwerktrajecten en stagewerkplaatsen. Voor de gemeente geldt dat het vaak moeizaam verloopt. De toevoeging kan echter geen kwaad.

* Blz 5 onder mentorsysteem 3e zin: ´uitwisseling van culturen´ wordt ´een culturele uitwisseling´.

* Blz 6 onder ouderpunt: `cijfers´ vervangen door ´cijfermatige gegevens`

* Blz 7 vetgedrukte tekst past niet in stijl. Femmianne beaamt dat. Hanife vindt het belangrijk het tekstgedeelte te benadrukken en wordt hierin gesteund. Otjep geeft aan dat ´ten overvloede`geen passende bewoording is. Wordt vervangen door´nogmaals´.

Jan:

* blz 4 3e alinea laatste regel: regierol van de gemeente als aanbeveling formuleren.

* Blz 4 onder Onderwijs en Arbeidsmarkt laatste regel: ´passende maatregelen treffen´ als aanbeveling opnemen.
* blz 7 onder Welzijn aanbev. 16: goed kijken naar de formulering en taalgebruik.

Jitro:
Heeft contact gehad met het ROC en heeft onder Mentorsysteem twee toevoegingen.
Na 1e zin toevoegen: ´De Integratieraad ontvangt tevens signalen dat, naast de beide Zwolse ROC's, ook andere Zwolse (onderwijs) instellingen voornemens zijn om het mentorsysteem in te voeren.´ Bij aanbev. 6 zin completeren met ` en daarbij zorg te dragen voor onderlinge afstemming tussen de verschillende (onderwijs-) instellingen´ MaryAnn vraagt zich af, of en hoe de kwaliteit van de inburgeringstoets (blz 6) gemeten wordt en stelt voor te adviseren voor en na het traject een toets af te nemen. Ahmed geeft aan dat dit nu al gebeurt. Verder vraagt MaryAnn zich af of logopedische ondersteuning al niet via een verwijzing van de huisarts kan worden verkregen. Els meent dat scholen een verwijsbrief kunnen geven. Jitro legt uit dat logopedische ondersteuning afhankelijk is van de vergoedingen die worden uitgekeerd door de ziektekostenverzekeraar. We vragen de gemeente in te springen waar logopedie niet in het pakket is opgenomen.

Afgesproken wordt dat:
Bovengenoemde amendementen inclusief de bijdrage van Femmianne worden verwerkt tot een definitieve versie van het advies, waarna het aan het college wordt gezonden. De nota, inclusief het advies, staat op de agenda van de cie. Welzijn van 14 april a.s. De leden ontvangen het definitieve advies via de mail.

5.2 Impressie van de Rondetafelconferentie
Over het algemeen wordt de rondetafelconferentie als positief ervaren. Otjep brengt in dat het bij een dergelijke conferentie belangrijk is dat je zakelijk blijft en probeert niet vanuit je emotie te reageren. Femmianne viel op dat mensen echt met elkaar in gesprek gingen en zij geeft Otjep een compliment of de wijze waarop hij heeft gesproken. Ad sluit zich daarbij aan en prijst vooral de momenten van stilte na het stellen van een deskundige vraag. Daardoor voelde men zich niet bedreigd door de Integratieraad. Sroetie heeft ervaren dat de politieke partijen ervoor openstonden te luisteren naar de problemen van de scholen en de mogelijke oplossingen die werden aangedragen. Ziya: De bereidheid om naar elkaar te luisteren en de wil om zaken op te pakken is aanwezig. Waarom leidt het dan niet tot (succesvolle) acties?

Otjep geeft aan dat het zinvol is om inzicht te hebben in de cijfermatig gegevens. Het blijkt dat allochtonen die eigenlijk kunnen instromen op niveau 3, in niveau worden geplaatst. Dan zijn de resultaten al snel vertekend.

Jan is benieuw naar het vervolg. Jitro geeft aan dat er een verslag komt van de bijeenkomst.

Afgesproken wordt:

* dat de Integratieraad de voortgang van de uitkomsten van de bijeenkomst in de gaten houdt.

* de werkgroep onderwijs erover nadenkt of het zinvol is om met de individuele deelnemers van de conferentie in gesprek te gaan.

5.3 Werkdocument
Is op de agenda gezet om nog eens onder de aandacht te brengen. Els heeft een aantal vragen ingediend. De leden die achter de actiepunten staan vermeld, zijn de wegvoorbereiders voor dat betreffende onderwerp. Femmianne vraagt wat bedoeld wordt met punt 14. Jitro ligt toe dat is afgesproken om tijdens de vergadering inhoudelijke thema´s af te wisselen met themaonderwerpen en hiervoor een spreker uit te nodigen. Gezien de overvolle agenda is hier op korte termijn nog geen ruimte voor. Anna vraagt naar de deadline. Jitro geeft aan dat iedereen met zijn activiteit aan de slag kan. Ahmed is verbaasd over de toewijzing van de 16 activiteiten die benoemd zijn op een brainstormsessie. Hij had niet begrepen dat je als trekker zal worden benoemd voor de voorgestelde activiteit. Hij is nog niet gestart maar gaat beginnen en zal zijn best doen. Anna vraagt op er nog een prioritering in de activiteiten wordt aangebracht. Jitro legt uit dat gekozen is voor deze actiepunten zodat de afzonderlijke leden hun inbreng zouden krijgen in de Integratieraad. Ze hoeven het niet alleen te doen maar kunnen van elkaars kennis en talent gebruik maken. Van de leden wordt verwacht dat ze een start maken met de toegewezen punten. Enkele activiteiten zullen doorlopen tot 2009. Hanife vraagt of wereldvrouwendag als activiteit voor punt 16 kan worden ingebracht. Jitro nodigt Hanife uit dit te initiëren. Ahmed heeft wel informatie voor Hanife. Jitro oppert dat aan de bevrijdingslezing, die volgend jaar in Zwolle plaats zal vinden, wellicht een activiteit gekoppeld kan worden of misschien aan een naturalisatiebijeenkomst.

Afgesproken wordt dat:
Een ieder aan de slag gaat met de hem toegewezen activiteiten. Als je ver genoeg gevorderd bent om je punt te bespreken dan neem je contact op met Edith om het te agenderen.

5.4 Conceptnota lokaal gezondheidsbeleid
De leden hebben nog onvoldoende tijd gehad om de nota te kunnen doornemen.

Afgesproken wordt dat:

* Een ieder zo snel mogelijk zijn reactie op de conceptnota mailt.
* Het presidium de reacties zal betrekken in het gesprek met de beleidsmedewerker Zorg tijdens de bijeenkomst van 18 maart a.s.
* Naafloop van de bijeenkomst terugkoppeling plaats zal vinden met de leden (naar alle waarschijnlijkheid door het mailen van een conceptadvies over de beleidsnota).

* de leden instemmen met het digitaal afhandelen van dit advies.

Hanife vraagt of er al gegevens ontvangen zijn over het aantal allochtone zorgvragers. Ahmed geeft aan dat bij een WMO-aanvraag de persoonlijke gegevens, waaronder nationaliteit, worden geregistreerd. Het is mogelijk om op basis van nationaliteit en statussoort informatie te ordenen. Jitro bedankt hem voor de tip om explicieter navraag te doen.

Wat verder ter tafel komt en rondvraag

Ahmed is volgende vergadering afwezig.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering door de aanwezigen te bedanken voor hun inbreng

Bron: Integratieraad
Datum van 27-03-2008 tot 26-03-2009