SP: Kabinet moet industrielobby in EU aanpakken

28/03/2008 09:55

SP

Het Kabinet moet in de EU een halt toeroepen aan de buitensporige invloed van het bedrijfsleven bij het ontwerpen van Europese wetgeving. Daartoe roept Harry van Bommel het Kabinet op in Kamervragen die hij vandaag heeft gesteld.

Deze week kwam uit onderzoek uitgevoerd door ALTER-EU naar voren dat er 1192 adviescommissies zijn die de Europese Commissie adviseren bij het opstellen van wetgeving. Daarin het bedrijfsleven is oververtegenwoordigd. In 25% van de gevallen bestaan de commissies voor meer dan de helft uit hun vertegenwoordigers. De onderzoekers ondervonden grote weerstand bij hun onderzoek van de Europese Commissie en kregen soms geen enkele informatie over de samenstelling van die groepen. Volgens Van Bommel is dat veelzeggend: "De EU geeft zo het bedrijfsleven een platform om in het geheim al de koers van bepaalde wetgeving te bepalen. Zelfs over controversiële onderwerpen als biotechnologie en CO2 opslag. Dat is onacceptabel en deze groepen moeten snel van samenstelling veranderen en in het ergste geval zelfs worden opgeheven."

De SP maakt zich al langer zorgen over de buitensporige invloed van het bedrijfsleven in Brussel. Een eerder pleidooi voor verplichte registratie van lobbyisten, inclusief hun opdrachtgevers, vond nog geen gehoor terwijl dit elders, bijvoorbeeld in de VS, heel gewoon is. Het gebrek aan transparantie rond de adviescommissies is nog een tandje erger. Deze personen worden gevraagd door de Europese Commissie om mee te denken bij het opstellen van wetgeving. Van Bommel: "Daarom kan het ook niet zo zijn dat er geen openheid wordt gegeven over wie er namens welke organisaties in zitten. Verder wil ik weten welke criteria er gelden voor de samenstelling van deze adviescommissies. Hebben bijvoorbeeld vakbonden, milieuorganisaties en andere belangengroepen net zo makkelijk toegang als het bedrijfsleven? Het werk van de adviescommissies vormt een belangrijke opmaat naar nieuwe EU-verordeningen en richtlijnen. Hier zit dus een groot democratisch tekort."

Van Bommel is verder van mening dat het absurd is om bijna 1200 adviescommissies in stand te houden. "Toen ik dit aantal hoorde, werd me opeens duidelijk waar die enorme hoeveelheid wetgeving vandaan komt. In die groepen zitten tienduizenden personen allemaal te bedenken wat de EU nu weer kan doen op een bepaald gebied. Een flinke reductie van het aantal groepen zou wel eens heel veel bureaucratie kunnen schelen. Naast deze adviescommissies zijn er ook nog eens ruim 20.000 EU-ambtenaren in Brussel. Dat toont wel aan dat de EU meer bureaucratie is dan democratie."





http://www.sp.nl