Gemeente Doetinchem

Persbericht 26 maart 2008

Drie gemeenten aan de slag op het platteland

De gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland gaan samen aan de slag om het platteland mooi te houden en te verbeteren. Ook andere organisaties zijn enthousiast over de aanpak.

De drie Achterhoekse gemeenten zijn voor hun toekomst gebaat bij een onderling goed afgestemde ontwikkeling in het buitengebied. Het karakter van het landschap is traditioneel sterk bepaald door de landbouw. Pittoreske dorpjes geregen rond de Oude IJssel en de stuwwal bij Montferland en voor veel voorzieningen sterk gericht op centrumgemeente Doetinchem, vormen samen met het kleinschalige landschap in de ogen van de landschapsdeskundigen een waardevol ensemble.

De samenleving verandert echter en stelt andere eisen. Landbouw blijft belangrijk in de Achterhoek, maar het gebied biedt ook veel kansen voor een groei van de toeristisch recreatieve sector. Ook de dienstverlening zal toenemen. Door het bestuur van de provincie Gelderland is in 2005 al een reconstructieplan vastgesteld, waarin de te verwachten en de gewenste ontwikkelingen in grote lijnen zijn aangegeven.

Het zijn echter de verschillende gemeenten die deze ontwikkelingen moeten sturen en dat reconstructieplan moeten uitvoeren. Tijdens de inspraak bleek dat erg veel burgers en organisaties mee willen werken. Er is geld beschikbaar maar er moet veel bijkomen. Daarvoor worden subsidies gevraagd bij de provincie, het Rijk en ook de Europese Unie. Ook de gemeenten zullen financieel bijdragen. De gemeenten gaan daarvoor op zoek naar mogelijkheden om aan geld te komen voor de financiering van projecten en het beheer van natuur- en landschapselementen. Daarbij wordt ook de haalbaarheid van een speciaal Landschapsfonds onderzocht.

Met die gelden moeten dan verschillende ontwikkelingen mogelijk gemaakt worden. Dat kan variëren van het aanleggen van toeristisch aantrekkelijke fietsroutes en bewegwijzering van kerkepaden, tot het terugbrengen van oorspronkelijke elementen als hagen en singels in het landschap en het realiseren van ecologische verbindingszones. Met het geld kunnen ook educatieve projecten worden opgezet.

De verschillende gemeenten hebben daarbij hun eigen accenten. In Doetinchem staat de centrumfunctie van de stad voor de streek centraal en wordt daarnaast extra aandacht besteedt aan de groene zone rondom de stad.
Varsseveld wil de kleinschaligheid benadrukken door de elzensingels terug te brengen. Rond de Oude IJssel en Aa-strang worden verschillende natuurgebieden met elkaar verbonden (ecologische verbindingszones) en worden de historische rivierterrassen hersteld. De dorpen rondom de Montferlandse berg komen één voor één aan de beurt via een inrichtingsprijsvraag.

De gemeenten willen de plannen waar mogelijk samen met de bewoners van het gebied ontwikkelen en uitvoeren. Daarvoor willen de gemeenten ook per gemeente een landschapscoördinator aanstellen.