Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen en Oxfam-Wereldwinkels slaan de handen in elkaar

Rode Kruis-Vlaanderen en Oxfam-Wereldwinkels gaan samenwerken om de donoren van bloed, plasma en bloedplaatjes te bedanken. Rode Kruis-Vlaanderen hecht er immers grote waarde aan om haar donoren voor hun inzet te bedanken met een symbolisch geschenkje â het zogenaamde âdank uâ-bonnetje. Vanaf 1 april gaan Rode Kruis-Vlaanderen en Oxfam-Wereldwinkels daarvoor samen in zee. Donoren kunnen na elke afname hun bonnetje omruilen tegen een pakje Oxfam Fairtradekoffie of Oxfam Fairtradethee. Indien ze dat wensen, kunnen ze bonnetjes opsparen voor een Oxfam-Wereldwinkelbon.

Beide organisaties willen met deze overeenkomst het maatschappelijke raakvlak benadrukken dat bestaat tussen de bloeddonor en de Oxfam-Wereldwinkelsmedewerker, die zich beiden onbezoldigd inzetten voor een betere wereld.

Philippe Vandekerckhove, Gedelegeerd Bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen: âDe samenwerking tussen Rode Kruis-Vlaanderen en Oxfam-Wereldwinkels is in de eerste plaats een âgoede zaakâ voor de âgoede zaakâ. De donor, die zich vrijwillig en onbezoldigd inzet voor een betere wereld, wordt symbolisch bedankt met een cadeautje dat hetzelfde doel nastreeft. Dat bevestigt nogmaals het humanitaire karakter van het donorschap. Dankzij deze samenwerking kunnen zowel het Rode Kruis als Oxfam-Wereldwinkels hun doelstellingen nog beter realiseren.â

Koen Van Bockstal, gedelegeerd bestuurder Oxfam-Wereldwinkels : âWe zijn bijzonder verheugd over de samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen. Beide organisaties staan voor solidariteit met de medemens en een betere wereld. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn niet noodzakelijk vertrouwd met het fenomeen âeerlijke handelâ, en omgekeerd kennen vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels niet altijd de brede waaier van activiteiten en inzet van het Rode Kruis. Deze samenwerking levert voor beide organisaties een fantastische kruisbestuiving op: engagement als bloedgever in het Noorden wordt beloond met een cadeautje waar zwakke producenten in het Zuiden beter van worden.â

Achtergrondinformatie

Rode Kruis-Vlaanderen mocht in 2007 in totaal 164.062 bloeddonoren ontvangen, die goed waren voor 383.405 bloedafnamen, 11.876 donoren van plasma voor 63.188 afnamen van plasma en 3.160 donoren van bloedplaatjes die samen zorgden voor 4.967 afnamen van bloedplaatjes. Rode Kruis-Vlaanderen telt 14.000 vrijwilligers die actief zijn op het vlak van o.a. nationale en internationale hulp bij rampen, hulp bij evenementen, ziekenvervoer, opleidingen, opvang van asielzoekers, jeugdwerk, het uitlenen van hulpmiddelen, een waaier aan sociale activiteiten en uiteraard ook de bloedvoorziening.

Oxfam-Wereldwinkels steunt op een netwerk van 7.500 vrijwilligers en verkoopt in haar 210 wereldwinkels een assortiment van meer dan 180 Oxfam Fairtrade voedingsproducten en artisanaat van Oxfam Magasins du Monde en Fair Trade Original. Oxfam-Wereldwinkels telt momenteel een 106-tal handelspartners in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.