Recreatie en fraai landschap prima te combineren

28/03/2008 11:15

InnovatieNetwerk

Geld verdienen als recreatieondernemer én op een positieve manier bijdragen aan het landschap gaan goed samen. Dit wordt duidelijk uit het voorbeeldenboek 'Ondernemen met Ruimte' dat de ministers Cramer (VROM) en Verburg (LNV) vandaag in ontvangst nemen. De publicatie bestaat uit zeven verhalen van ondernemers die zijn geïnterviewd door InnovatieNetwerk en de VROM-raad.

Ondernemer Tobias Walraven wilde bij Zoetermeer in een onderontwikkeld gebied een wildwaterbaan vestigen. Omdat hij de Olympische ploeg de gelegenheid wilde bieden er te trainen, wilde hij vaart in het project houden. 'In de gemeente Zoetermeer was ik geen onbekende en genoot ik al een zeker vertrouwen. Bovendien sloot mijn plan goed aan bij de ambitie van de gemeente om zich te profileren als sportstad.' Walraven pakte het proces innovatief aan. 'Gewoonlijk krijg je de ene vergunning pas als de andere rond is. Ik zei: we gaan simultaan schaken. We starten al die processen tegelijkertijd, anders redden we het nooit.' Een ander inspirerend voorbeeld komt van Arno Boomert, die werkt aan de realisering van een bungalowpark in een splinternieuw natuurgebied. 'De natuur is de basis van het recreatieve product van de toekomst. Vandaar dat ik zo pro natuur ben.' In zijn plan gaan toerisme en natuur hand in hand en wordt de natuur efficiënt beheerd.

Walraven en Boomert zijn enkele van de zeven succesvolle recreatieondernemers die aan het woord zijn in 'Ondernemen met ruimte', een publicatie van InnovatieNetwerk en de VROM-raad. Deze publicatie is 28 maart aangeboden aan de ministers Cramer (ministerie van VROM) en Verburg (ministerie van LNV). Uit het boekje blijkt dat het goed mogelijk is ondernemerschap te combineren met een fraai landschap. En dat ondernemers bereid zijn in een duurzame omgeving te investeren.

Het kabinet onderschrijft deze boodschap. Zuinig omgaan met het bebouwen van open ruimte en zorgen voor robuuste, vitale Nationale Landschappen en groene gebieden tussen de steden zijn belangrijke uitgangspunten voor beide ministers. De publicatie laat zien hoe ondernemers uit de recreatiesector hier een bijdrage aan kunnen leveren en zelfs een motor kunnen zijn voor gebiedsontwikkeling. Dit leidt tot een win-winsituatie voor economie en landschap. Het kabinet onderzoekt dan ook mogelijkheden om innovatie binnen de recreatiesector te bevorderen en stimuleert provincies en gemeenten om binnen regio's met ondernemers om de tafel te gaan zitten. De voorbeelden uit dit boek laten zien dat een goede samenwerking voor alle partijen vruchten afwerpt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.innovatienetwerk.org