VNO-NCW en MKB-Nederland tevreden over hervormingsagenda AWBZ

28/03/2008 11:21

VNO-NCW

De AWBZ moet in de komende vier jaar zodanig worden omgevormd dat ze klantgerichter, doelmatiger en efficiënter wordt en dat nieuwe zorgvormen mogelijk worden. De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden over het akkoord dat de SER hierover vandaag bereikte.

De SER-voorstellen moeten er toe leiden dat de nieuwe AWBZ zich beperkt tot zorg die samenhangt met blijvende en niet-omkeerbare aandoeningen of beperkingen. Door de voorgestelde maatregelen zal de stijging van de zorglasten beheersbaar blijven.

Via een andere betaling van de geleverde zorg, komt er meer ruimte voor ondernemerschap en worden doelmatigheid en innovatie gestimuleerd. Persoonsvolgende bekostiging en persoonsgebonden budgetten, in de vorm van zorgpakketten met normbedragen die rechtstreeks aan de cliënt worden toegekend, komen in de plaats van de huidige budgetfinanciering van zorginstellingen. Care en cure worden aan elkaar verbonden. Zorgverzekeraars kunnen hierdoor effectiever en daarmee efficiënter gaan inkopen.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de aanbeveling om zeer scherp naar de polisvoorwaarden te kijken. Er moet een glasheldere AWBZ-polis komen met een haarscherpe afbakening met de aanpalende terreinen, zoals de jeugdzorg, wonen, welzijn en sociale hulpverlening via de gemeenten. Op die manier kan de zorgverlening ook doelmatiger worden georganiseerd.

Ook het voorstel om de komende jaren de herstelgerichte zorg (bijvoorbeeld kortdurende thuiszorg en revalidatie na een ziekenhuisopname) naar de Zorgverzekeringswet over te hevelen, draagt bij aan een doelmatiger zorgverlening. De SER erkent dat voor de lastenverschuiving naar werkgevers die hiermee gepaard gaat, eerst compensatie moet worden gevonden.

Afgezien van deze overheveling van kosten, hebben VNO-NCW en MKB-Nederland fundamentele bezwaren tegen het open einde karakter van de werkgeversbijdrage in de Zorgverzekeringswet.

Voetnoot:
VNO-NCW en MKB-Nederland vertegenwoordigen: Actiz, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg en Zorgverzekeraars Nederland