FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Schoonmakers Heijderbos eisen einde aan ellende van Centerparcs

De schoonmakers van Heijderbos, georganiseerd in FNV Bondgenoten, voeren vrijdag een waarschuwingsactie voor betere werkomstandigheden. Tientallen Duitse en Nederlandse schoonmakers van Centerparcs' vakantiepark Heijderbos in het Noord-Limburgse Gennep worden door schoonmaakbedrijf Menke en Centerparcs al enkele maanden slecht behandeld.
Ze zijn woedend. Hun lonen kloppen niet, toeslagen worden niet uitbetaald, vakbondsleden worden geïntimideerd en er wordt gedreigd met ontslag. "We vragen ons inmiddels af wanneer in vredesnaam onze 'State of Happiness' begint"? zegt schoonmaakster Gerardina van Bree met een verwijzing naar het motto van Centerparcs.

Van Bree: "Onze lonen kloppen niet, we worden afgesnauwd, met ontslag bedreigd en Menke heeft geen idee aan welke regels er hier in Nederland moet worden voldaan. Sterker nog, ze zeggen er voortdurend lak aan te hebben. Centerparcs staat erbij en kijkt ernaar. Zij willen blijkbaar de aller goedkoopste schoonmaak, dan vraag je om ellende. Als je een gouden Rolex koopt voor 10 euro weet je ook dat er iets mis is. Nu hebben we er schoon genoeg van."

Het Duitse schoonmaakbedrijf Menke nam begin 2008 de werkzaamheden over van een Nederlands schoonmaakbedrijf. Menke beloofde Centerparcs nog goedkoper te werken. Van meet af aan ontstonden er grote problemen met de schoonmakers. Hun klachten worden voortdurend weggewimpeld en vakbondsleden worden geïntimideerd.

Onder de actievoerders zijn ook veel Duitse schoonmakers, waaronder Monika Lange: "Wij willen hard werken en kunnen tegen een stootje, maar of je nu uit Duitsland, Nederland of Timboektoe komt, tegen uitbuiting moet je altijd in actie komen! Centerparcs is net zo verantwoordelijk als Menke. Zij staan toe dat wij worden bedreigd met ontslag en worden weggezet als stemmingmakers omdat we om respect vragen!"

De schoonmakers bieden Centerparcs vrijdagmiddag een petitie aan. Zij eisen dat Centerparcs per direct voor een betere situatie zorgt. Lokale politici en Duitse vakbondsleden van IG Bau hebben zich solidair verklaard met de actievoerders. Inmiddels is de schoonmaakbranche een onderzoek gestart naar de werkwijze van Menke.
---