Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Pimp my Heuvelrug: Jeugd aan het woord

Onder het motto Pimp my Heuvelrug spraken jongeren zich ook uit hoe de gemeente nog leuker kan worden. Het evenement vond plaats bij het Revius Lyceum en werd geleid door de wethouder jeugdzaken Elisabeth van Oostrum en René van Hove; voorzitter van het jongerenplatform PPIT. Wethouders en leden van de gemeenteraad en de Wmo-raad waren toehoorders.

De jongeren werden eerst door Irene Hogendoorn van het PPIT getest op hun kennis van de gemeente in de quiz petje-op-petje-af.

Themas
In groepen praatten jongeren daarna over de themas veiligheid, vrije tijd en gezondheid.De meeste jongeren voelen zich veilig op straat. Wel vinden zij het jammer dat volwassenen zo snel de politie bellen als ze last van hen hebben. Ze willen liever dat mensen zelf op hen afstappen. De meeste jongeren zeggen dat ze op de hoogte zijn van de dingen die slecht zijn voor hun gezondheid. Ze betwijfelen of meer voorlichting door de gemeente nuttig is. Voorlichting voor ouders is misschien de beste aanvulling.

Jongeren weten niet altijd waar ze terecht kunnen als ze zich zorgen maken over zichzelf of anderen. Ze gaven aan blij te zijn met een telefoonnummer waar ze met al hun vragen terecht kunnen. Dat nummer moet herkenbaar zijn en op alle scholen hangen. Ook is er behoefte aan internethulpverlening.

Voetbalkooien
Jongeren willen qua vrije tijd vooral meer activiteiten in de winter en betere informatie over wat er te doen is. Hoog op het verlanglijstje staat een kermis. Op straat willen jongeren graag plekken waar ze elkaar ontmoeten op plekken waar anderen geen last van hen hebben. Het liefst ook een plek waar ze iets kunnen doen. Vooral voetbalkooien worden genoemd. Een deel van de jongeren wil graag dat de jeugdhonken meer open zijn en dat er meer activiteiten worden georganiseerd.

Elisabeth van Oostrum zegde toe dat de gemeente zo snel mogelijk een aantal van deze zaken op gaat pakken zoals het telefoonnummer waar jongeren terecht kunnen met zorgen, de openingstijden van jeugdhonken en de ontmoetingsplekken. Verder stelt de wethouder in bijeenkomsten met volwassenen aan de orde dat jongeren graag zelf aangesproken willen worden op overlast.

De bijeenkomst Pimp my Heuvelrug werd afgesloten met een spectaculair optreden van de wereldkampioen freestyle voetballen, John Farnworth, en clinics voetbaltechniek en hockeytechniek.

Laatst gewijzigd: 28 maart 2008