Ministerie van Buitenlandse Zaken

Radiozender in Uruzgan succes

28 mrt 2008 | De met Nederlandse steun opgezette radiozender Nawa is een succes in Uruzgan. Dagelijks luistert zo'n 80% van de bevolking in de gebieden waar de zender is te horen naar de uitzendingen, zo blijkt uit luisteronderzoek.
Uitzending Radio Nawa
Uitzending Radio Nawa
Foto: Hans Stakelbeek/Buitenlandse Zaken

Nawa ('expressie' in het Dari) verzorgt dagelijks uitzendingen in het Pashtun en het Dari. De zender -die onafhankelijk kan opereren- wil als brug fungeren tussen de bevolking van Uruzgan en de Afghaanse overheid, door mensen de mogelijkheid geven hun stem te laten horen.

Op de radio zijn daarom regelmatig interviews te beluisteren met inwoners uit Uruzgan, de lokale overheid, volksvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties. Uit het luisteronderzoek bleek onder andere dat programma's waarbij luisteraars mogen inbellen met vragen, goed lopen. Wegens het succes van de radiozender is vorig jaar besloten de zendtijd met 360 uur uit te breiden, met meer programma's over onderwijs, gezondheid, landbouw, mensenrechten en andere sociale thema's.

Sinds januari zendt radio Nawa twee programma's uit die de bevolking voorlichten over de negatieve gevolgen van drugsgebruik en papaverteelt. Deze maand ging in Uruzgan een campagne van start waarin de thema's extra aandacht krijgen door middel van posters, radio-uitzendingen en debatten. Nederland heeft de opzet van de zender met een kleine 1,3 miljoen euro gesteund.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl