ABVAKABO FNV

Cao overleg GGZ verloopt stroef

Bij het cao overleg voor de nieuwe cao geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn de beloning en de 55+ regeling heikele punten. De werkgevers willen dat de 55+ regeling wordt gesloten en voor alle leeftijdsgroepen budgettair neutraal wordt weggezet. Dit betekent dat werknemers die ouder zijn dan 55 jaar hun rechten verliezen en dat er per werknemer een potje geld komt. De werkgevers hebben in het laatste overleg enkele suggesties gedaan hoe dit potje geld door de individuele werknemer gebruikt kan worden.

Iedere werknemer zou kunnen kiezen uit een aantal onderwerpen, zoals een persoonlijk scholingsbudget dat ruimte biedt voor studiemogelijkheden gericht op de verdere loopbaan en competenties. Of extra vakantiedagen, storten in levensloop,
coaching/ontwikkelingsassessment, maar ook loopbaanbegeleiding en het betalen van fitness. ABVAKABO FNV vindt dat er bij de voorgestelde opties een hoop sigaren uit eigen doos bij zitten. We maken ons dan ook hard voor dit onderwerp.

Wat de beloning betreft, stellen de werkgevers een doorloop in de schaal voor op basis van alleen een begin- en eindbedrag per schaal met een extra mogelijkheid bij een uitstekende beloning. Deze doorloop wordt in de schaal afhankelijk gemaakt van de jaarlijkse beoordeling door het loslaten van het automatisme van het toekennen van een periodiek. Elise Merlijn van de AbvaKabo. `Een dergelijk beloningssysteem kan je niet loslaten op medewerkers die vrijwel geen invloed hebben op de resultaten en prestaties van hun afdeling. Dit voorstel draagt niet bij aan de aantrekkelijkheid van de sector!'

Verder is rekening houdend met de beperkte loonruimte gezegd dat de meeste van onze voorstellen bespreekbaar zijn. Dit klinkt mooi, maar ABVAKABO FNV merkt hierbij op dat er rekening mee moet worden gehad dat indien een voorstel wordt gehonoreerd de ruimte voor reële loonsverhoging minder wordt. De nieuwe cao GGZ is dus nog niet in zicht.

Op 16 april wordt het overleg voortgezet.
28-03-2008, Geestelijke gezondheidszorg | Meer over: geestelijke