Gemeente Deventer

straat

Toezichthouder met insigne herkenbaar op straat

Vijf Toezichthouders Bijzonder Opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Deventer hebben op vrijdag 28 maart in het Stadhuis van Deventer het nieuwe boa-insigne opgespeld gekregen. Dit insigne werd per 1 januari 2008 ingevoerd voor alle dertig Toezichthouders in de gemeente. Zij zullen vanaf nu dit insigne zichtbaar dragen om beter herkenbaar te zijn voor het publiek.

Het insigne laat zien dat men te maken heeft met iemand met bepaalde opsporingsbevoegdheden. Boa's mogen iemand bijvoorbeeld om het identiteitsbewijs vragen. Ook mogen ze proces-verbaal opmaken, boetes uitschrijven en iemand aanhouden als die wordt verdacht van een strafbaar feit.

Preventie
Van het insigne moet een preventieve werking uitgaan om te voorkomen dat burgers de wet overtreden. Boa's leveren met hun werkzaamheden een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de criminaliteit en overlast in Nederland. Het boa-insigne beeldt een hand uit die een scepter vasthoudt met daarachter een schild. De hand, de scepter en het schild staan voor de taken en bevoegdheden die boa's hebben. Het schild verbeeldt de bescherming van mensen in de publieke ruimte door de boa. De scepter (of staf) in de hand geeft aan dat de boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is.

Veiligheid
Nederland telt ongeveer 25.000 boa's. Ze bestaan al sinds 1994 en vervullen een rol in de handhaving van de veiligheid en het tegengaan van criminaliteit. Een boa volgt een speciale opleiding om het nodige te leren over wetten en regels. Ze krijgen dan voor vijf jaar de opsporingsbevoegdheden die bij hun functie horen. Na die vijf jaar moet een boa opnieuw examen doen.

Publicatiedatum: 28-3-2008
boa-insigne in stoffen uitvoering
boa-insigne in metalen uitvoering

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 28 maart 2008