Algemene Inspectiedienst (AID)

Aanhoudingen in het kader van overtreding Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren

Het Functioneel Parket heeft op 28 maart 2008 dit persbericht verspreid. De persvoorlichting over dit bericht wordt verzorgd door het Functioneel Parket in Den Haag.

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft het Dienstonderdeel Opsporing van de Algemene Inspectiedienst (AID) in samenwerking met de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en het Regionaal Milieuteam Brabant Midden-West (RMT) van de politie op 27 maart 2008 een drietal doorzoekingen verricht in Noord-Brabant. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijke onderzoek naar overtreding van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. Er zijn 3 aanhoudingen verricht en er zijn dierenpaspoorten, kopieen en entstoffen in beslag genomen.

De verdenking is dat met het bedrijfsmatig fokken en verhandelen van honden in strijd met het honden- en kattenbesluit 1999 is gehandeld.

Bij het afleveren van pups werden vermoedelijk gekopieerde dierenpaspoorten bijgevoegd. In deze paspoorten stond dat de pups geent waren met daarbij de gegevens van de dierenarts. De vermelde dierenarts is tot op heden niet gevonden. Een vermoeden is dat het entbewijs in het dierenpaspoort vals is en de pups niet geënt zijn. Een ander vermoeden is dat de pups geënt zijn door de fokker zelf. Dat is een overtreding van de diergeneesmiddelenwet waarin staat dat het enten en het voorhanden hebben van entstoffen is voorbehouden aan dierenartsen.

De pups werden verkocht voor gemiddeld 200 tot 300 euro. Het gaat in totaal om vermoedelijk zo'n 50 pups. De LID is betrokken in verband met de welzijnsaspecten zoals huisvesting en verzorging. Het RMT leverde ondersteuning.

De doorzoekingen vonden plaats onder leiding van de rechter commissaris.