Gemeente Assen


Vrijwilligersprijs 2007, de winnaars!

28 maart 2008

Afgelopen donderdag 27 maart was het dan zover, de uitreiking van de vrijwilligersprijs 2007.

Jaarlijks reikt de gemeente Assen stimuleringsprijzen uit aan vrijwilligers. Aan mensen die zich vrijwillig, dus onverplicht en onbetaald inzetten voor een ander of de samenleving. De gemeente Assen heeft hiervoor zeer veel waardering en wil dit met de vrijwilligersprijs tot uitdrukking brengen en een stimulans doen uitgaan om dit belangrijke werk te blijven doen.

De vrijwilligersprijs is dit jaar voor de 10e keer uitgereikt, een jubileum dus!

Uit de negen genomineerden in drie categorieën (vrijwilliger, vrijwilligers groep, jongeren) zijn drie winnaars naar voren gekomen.

Vrijwilligersprijs voor een groep: Stichting Vrijwilligershulpdienst Assen
De Stichting Vrijwilligershulpdienst Assen, opgericht in 1976 is één van de oudste vrijwilligersorganisaties van Assen. Op dit moment zijn er ongeveer 30 vrijwilligers: meest vitale ouderen die zich willen inzetten voor de hulpbehoevende medemens. Het gaat om een veelheid van diensten, onder andere vervoer en begeleiding, afleggen van huisbezoeken, thuisadminmistratie en natuurlijk de telefooncirkels en boodschappendienst. In het jaar 2007 zijn er door de totale groep maar liefst 1400 uren vrijwillig ingezet!

Vrijwilligersprijs voor een individu: mw. Biena Dijkema, Slachtofferhulp
Biena Dijkema is vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland, bureau Assen. Zij zet zich onvermoeibaar in voor de slachtoffers die bij haar aankloppen, en ziet dit eigenlijk als een volledige baan. Ze helpt grote aantallen slachtoffers bij praktische problemen, geeft emotionele ondersteuning en juridische begeleiding. Zij is structureel 24 uur per dag bereikbaar, en vaak wordt er juist 's nachts een beroep op haar gedaan. Biena is gespecialiseerd in slachtoffers van zedenzaken. Deze vaak nog jonge meiden met hun aangrijpende ervaringen geven aan aan Biena zeer veel steun te hebben.

Jongerenprijs: Vrijwilligersgroep Oud en Jong
De Vrijwilligersgroep 'Oud en jong' is een groep jongeren tussen de 20 en 30 jaar die elke zaterdag naar ' De Slingeborg' gaan om leuke dingen met en voor ouderen te doen. Ontstaan uit een idee dat er meer verbinding tussen generaties nodig was hebben deze jongeren het initiatief genomen om als jongere iets te doen voor de oudere in hun stad. Dit kan zijn gewoon koffie drinken en een praatje maken, tot met hen wandelen en fietsen, boodschappen doen, maar ook doe-activiteiten als kaarten en zelfs de stoelendans.

De uitreiking was erg geslaagd. Wethouder Langius bedankte alle vrijwilligers voor nogmaals hun inzet en sprak zijn waardering uit. Waarna over werd gegaan tot de uitreiking.

Naast dat de winnaars een geldprijs ontvingen van 750,- (individu) of 1250,- (groep) euro, kregen ook de andere genomineerden een leuke bijdrage om te stimuleren het goede werk vooral voort te zetten.

Bekijk hier het juryrapport.