Politie Limburg-Noord

Politie sluit onderzoek oplichtingszaken af

Datum: 28-03-2008
Tijd bericht: 12:46
Plaats: Weert

De politie heeft een onderzoek naar tientallen oplichtingszaken binnen de sportbranche in Weert afgesloten. De 38-jarige verdachte uit Weert zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Het onderzoek startte in het voorjaar van 2007 en leidde tot de aanhouding van de Weertenaar op 15 januari 2008. Met de aanhouding werd de betrokkenheid van de man bij ongeveer 30 oplichtingszaken onderzocht. De man werd kort daarop weer in vrijheid gesteld, maar het onderzoek liep door. Uit verder politie-onderzoek bleek dat de man mogelijk nog bij enkele andere oplichtingszaken binnen de sportbranche betrokken is geweest. Hiervoor werd hij vorige week dinsdag 18 maart opnieuw aangehouden. Hij werd ingesloten voor verder onderzoek en verschillende malen verhoord.

Ook in de 6 nieuwe zaken was sprake van het verkrijgen van sportartikelen zoals sportschoenen, sportkleding en accessoires via oplichting. De gedupeerden waren ook nu weer sportwinkels in Limburg en Noord-Brabant, diverse importeurs van sportartikelen en een aantal koeriersbedrijven. Door gebruik te maken van een naam van een sportzaak die reeds gesloten was, werden goederen besteld. Deze goederen werden vervolgens wel in ontvangst genomen maar nooit betaald.

Bij de politie zijn in totaal bijna 50 aangiftes gedaan van poging tot, of daadwerkelijke oplichting. Omdat in een aantal gevallen de distributeur, koerier en/of winkelier alert waren mislukten enkele oplichtingspogingen. De totale geleden schade van deze oplichtingspraktijken bedraagt ruim 10.000,- euro. De politie heeft het onderzoek inmiddels afgerond, waardoor de man op 21 maart werd vrijgelaten en de zaak werd overdragen aan Justitie.