Nederlandse Politiebond


NPB gaat akkoord met CAO-voorstel Ter Horst

Het was een lastige beslissing, maar uiteindelijk is de bondsraad van de NPB op vrijdagmiddag om 12.20 uur akkoord gegaan met het CAO-voostel van minister Ter Horst van 12 maart jongstleden. Dat betekent dat het afsluiten van een nieuwe politie-CAO mogelijk is geworden, aangezien de VMHP al eerder had laten weten met het voorstel akkoord te zullen gaan.

De bondsraad heeft zich bij zijn beslissing laten leiden door de uitkomst van de digitale ledenraadpleging die de NPB de afgelopen week heeft gehouden. Daaraan nam tot teleurstelling van de bondsraad slechts 4169 NPB-leden deel oftewel 18 procent van de stemgerechtigde NPB-leden. Van de respondenten stemde 59,4 procent voor het aannemen van het voorstel en 39,6 procent voor het afwijzen ervan.

De bondsraad stond voor een moeilijke afweging. Ten eerste blijft overeind dat het CAO-voorstel op een aantal belangrijke punten niet voldoet aan de minimumeisen die de NPB in december voor een nieuwe politie-CAO had vastgesteld. Belangrijk onderdeel van deze minimumeisen waren structuele verbetering van de beloning van het politiewerk, met name door het opwaarderen van de toelage voor onregelmatig werk en het draaien van piketdiensten, een uitgebreide vaste zorgkostencompensatie en het toekennen van een speciale toelage voor mensen op het maxiumum van hun schaal. Deze verbeteringen zijn door minister Ter Horst niet of nauwelijks gehonoreerd. Om die reden zou het dan ook gerechtvaardigd zijn om het voorstel af te wijzen.

Aan de andere kant zou het aannemen van het voorstel concreet betekenen dat de politieambtenaren de komende jaren op een flinke inkomensstijging van tijdelijke aard kunnen rekenen.

Ondanks de teleurstellende response wees de uitkomst van de ledenpeiling in veel gevallen in dezelfde richting als de indrukken die de bondsraadleden op de werkvloer hadden opgedaan. Zo´n tachtig procent van de bondsraad koos uiteindelijk dan ook - zij het soms met een ´knoop in de maag´ - voor het aannemen van het CAO-voorstel.

Gepubliceerd op 28 maart 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.