Ministerie van Buitenlandse Zaken

Internationale erkenning voor Schokland Akkoord

28 mrt 2008 | Minister Bert Koenders is zeer verheugd met de prestigieuze Silver Awardprijs die Pharm Access, een Nederlandse hulporganisatie gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg in Afrika, heeft gekregen voor een essay over het Health Insurance Fund, één van de Akkoorden van Schokland.

"Dit Akkoord van Schokland is een prachtig voorbeeld van publiek-private samenwerking die concreet bijdraagt aan armoedebestrijding en het behalen van de millenniumdoelen. Doordat verzekeraars en ontwikkelingsorganisaties, hier en in Afrika, de handen ineen slaan, krijgen duizenden toegang tot basisgezondheidszorg. Net zoals in Nederland de zorg verbeterde doordat mensen zich collectief konden verzekeren, wordt dat nu ook mogelijk in Nigeria en Tanzania. De aanpak van Pharm Access en het Health Insurance Fund (HIF)past naadloos in een moderne Ontwikkelingssamenwerking: slimme oplossingen van spelers hier en daar om het leven van de armsten te verbeteren. En het mooie is wel dat dit een prikkel is voor een systeem dat zichzelf op den duur in stand kan houden zonder hulp", aldus minister Koenders
(Ontwikkelingssamenwerking).

De essaywedstrijd was uitgeschreven door de Wereldbank/International Finance Corporation (IFC) en de Financial Times (FT) en had als thema "Private Sector Ontwikkeling: Creëren van markten, Veranderen van levens". Doel van de competitie was om innovatieve programma's op het gebied van private sector ontwikkeling in ontwikkelingslanden te stimuleren. Er waren 750 inzendingen.

Pharm Access, dat gespecialiseerd is in het verbeteren van de kwaliteit van gezondheidszorg in Afrika, onder andere van HIV/Aids, voert het programma van het HIF in Afrika uit. Zij ondersteunt lokale verzekeraars in Afrika bij de ontwikkeling van
basisgezondheidsverzekeringen voor lage inkomensgroepen. In haar essay beschrijft Pharm Access de noodzaak voor een nieuwe benadering van de gezondheidszorg in Afrika om te komen tot een meer effectieve en productieve zorgverlening. Dat is cruciaal om de toegang en de kwaliteit van de zorg te vergroten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millennium Ontwikkelingsdoel 6: In 2015 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt
Gerelateerde dossiers

* Het Akkoord van Schokland

Zie ook

* De website van Pharm Access Externe link

De website van Het Akkoord van Schokland