Politie Zuid-Holland-Zuid

28/03 Dordrecht en Zwijndrechtse Waard

Dordrecht, 28-03-2008 o Persberichten district I

POLITIE HOUDT TWAALF VERDACHTEN AAN NA GEWELD TEGEN AGENTEN DORDRECHT - Met de aanhouding van twaalf mannen die worden verdacht van openlijk geweld denkt de Politie Zuid-Holland-Zuid een geweldszaak tegen politieambtenaren te hebben opgelost. De verdachten waren betrokken bij de mishandeling van twee agenten op 23 februari 2008 op het Statenplein in Dordrecht en zijn allen in de week na het incident aangehouden. De twaalf variëren in leeftijd van 17 tot 27 jaar. Tien van hen komen uit Dordrecht, twee van hen uit Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Ze zijn in het belang van het onderzoek allen in verzekering gesteld en na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond: de politie hoopt binnenkort nog tot één aanhouding over te gaan. Met het onderzoek en de aanhoudingen wil de politie van het district Dordrecht en Zwijndrechtse Waard het signaal afgeven dat geweld tegen politieambtenaren niet wordt geaccepteerd.
Op de bewuste nacht wilde een agent een 20-jarige Dordtenaar aanhouden, nadat deze op het Statenplein twee marktkramen had omvergetrokken. De man vluchtte weg met de agent in zijn kielzog. Op de Tolbrugstraat landzijde werd de verdachte achterhaald, waarop een worsteling ontstond. De verdachte kon door de agent met moeite in bedwang worden gehouden. Terwijl de slaande en schoppende verdachte werd geboeid, begonnen vrienden van hem zich met het politieoptreden te bemoeien. Een agente wist de groep van ± 10 man in eerste instantie nog bij haar collega weg te houden. Toch wist de groep op een gegeven moment door te breken en kregen beide agenten de nodige klappen en schoppen. De agenten ervoeren deze aanval door de groep mannen in de nacht als zeer bedreigend. Toen de agenten hulp kregen van toesnellende collegas, stoof de groep uiteen. De oorspronkelijke verdachte kon direct mee naar het bureau. De andere verdachten werden in de dagen erna aangehouden. De politie is nog op zoek naar één man en roept hem dringend op zich bij de politie te melden.

TRACTOR GESTOLEN
DORDRECHT In de nacht van woensdag 26 maart op donderdag 27 maart is een zogenoemde smalspoor tractor weggenomen uit een schuur aan de Provincialeweg, ter hoogte van Kop van het Land. Het gaat om een bruine tractor van het merk 'New Holland', type 5086 met een oranje hefmast. De 65-jarige eigenaar ontdekte de diefstal donderdagmorgen toen bleek dat de deuren van de schuur wagenwijd openstonden. De tractor gebruikte hij om kisten vanuit zijn boomgaard van en naar de schuur te rijden. Het voertuig is mogelijk door een (vracht)auto weggesleept. De daders lieten sporen achter die onderzocht zullen worden door de Unit Forensische Opsporing.

BRAND IN WONING
ZWIJNDRECHT In een flatwoning aan de Ellingtonstraat heeft donderdagmorgen 27 maart brand gewoed. De overbuurman merkte de brand op en belde politie en brandweer. Op het moment van de brand was er niemand in huis. De brandweer bluste de binnenbrand die vermoedelijk begon bij een omvallend kaarsje waardoor gordijnen en een krantenbak vlam vatten. Hierdoor liep de woonkamer flinke rookschade op waaronder de televisie die beschadigd raakte door de hitte. De eigenaar van de woning werd ingelicht, evenals de woningbouwvereniging en de stichting Salvage. Vanwege de flinke rookontwikkeling sloeg de brandweer een raam in, in het trappenhuis. Dit om de flat te ventileren.
DORDRECHT In een woning aan het Maaskant-erf heeft in de vroege morgen van vrijdag 28 maart omstreeks 05.00 uur brand gewoed. De twee bewoners, een 51-jarige vrouw en een 41-jarige man werden wakker van een knal. Zij en hun huisdieren wisten tijdig de woning te verlaten. Beide personen hadden wat rook ingeademd en werden door ambulancepersoneel onderzocht. De vrouw moest daarna ter observatie even naar het ziekenhuis. De brandweer bluste de brand en stelde vast dat de brand vermoedelijk is begonnen bij een lamp. Het hele huis is van onder naar boven zwart van het roet. Stichting Salvage is ingeschakeld voor hulp aan de gedupeerden.

VALS GELD
ZWIJNDRECHT Een 16-jarige jongen uit Barendrecht is donderdagavond 27 maart door de politie aangehouden in winkelcentrum Walburg aan het Hof van Holland. Hij wordt verdacht van betalen met vals geld. De knul wilde in een lunchroom betalen met een briefje van 50 euro. Na een check langs het scanapparaat op echtheidskenmerken van het biljet ging het signaal af dat het biljet vals zou zijn. De politie werd ingeschakeld die de jongen aanhield. De Unit Forensische Opsporing zal onderzoeken of het biljet daadwerkelijk vals is. De knul is ingesloten.

VERDACHT VAN VERKOOP NEPGOUD
PAPENDRECHT/DORDRECHT Drie Roemenen, twee mannen van 23 en 32 jaar en een 28-jarige vrouw, zijn donderdag 27 maart eind van de dag aangehouden op verdenking van poging oplichting. Surveillerende agenten zagen die middag een Roemeens voertuig bij een benzinestation langs de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht. Wegens het vermoeden van het verkopen van nepgoud besloot de politie de auto te volgen. De rit ging via de A15 de A16 op waar de bestuurder bij een benzinestation ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht stopte. De vrouw stapte uit en sprak de bestuurders van twee andere autos aan. Daarna stapte ze weer in en reden weer weg. De politie deed snel navraag bij de personen die waren aangesproken. Zij vertelden dat ze goud van de vrouw kregen aangeboden. De agenten gingen daarop de auto achterna en zetten het op de Rijksstraatweg in Dordrecht aan de kant waarna de drie werden aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De auto werd onderzocht en daarin werden 12 halskettingen van nepgoud gevonden. Deze zijn in beslaggenomen. Na overleg met de officier van justitie kregen ze een boete van 100 euro waarna ze weg mochten.

BUURTBEWONERS IN DE CLINCH
ZWIJNDRECHT Buren op het Leeuwerikplein zijn donderdagmiddag 27 maart slaags geraakt. Een 67-jarige vrouw zou zijn geschopt door een 43-jarige buurtbewoner. Een al langer durend conflict over overlastgevende jeugd voor de flat escaleerde toen de verdachte een brief thuis kreeg van de woningstichting over zijn overlastgevende zonen. De man ging daarop verhaal halen bij de vrouw waarbij hij naast uitschelden haar ook geschopt zou hebben. De man werd aangehouden en ingesloten. De politie onderzoekt de zaak.