Gemeente Deventer

Dorpsvisie Bathmen klaar

Inspraakreacties behandeld
Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft de structuurvisie Bathmen vastgesteld en een reactie op de ingediende inspraakreacties gegeven. In de visie worden ruimtelijke keuzes gemaakt op het gebied van wonen, werken, voorzieningen, natuur, recreatie en infrastructuur. De visie schetst een beeld van Bathmen over ongeveer tien jaar. Inspraak heeft geleid tot aanpassingen. Zo mogen er iets meer woningen worden gebouwd.

De inbreng van de inwoners van Bathmen is een belangrijke bouwsteen voor de visie geweest. Via een huis-aan-huis enquête, bijeenkomsten van een klankbordgroep en workshops tijdens de informatieavond werkten inwoners mee aan de visie. Daarnaast heeft de gemeente ter voorbereiding een studie uitgevoerd naar het dorp en de omliggende randen, zijn diverse onderzoeken gedaan en heeft een enquête onder de bedrijven plaatsgevonden.

Ontwikkelingen
De belangrijkste keuzes in de dorpsvisie blijven gehandhaafd. Zo is de locatie ten westen van de Vogelzangsteeg aangewezen als woningbouwlocatie als vervolg op de Bathmense Enk. Hier kunnen nog zo'n 200 woningen worden gebouwd, met name voor starters, ouderen en gezinnen.

Op plekken die in het dorp vrijkomen doordat bijvoorbeeld bedrijfjes gaan verhuizen, bestaan mogelijkheden voor extra woningbouw. Deze plekken lenen zich vaak extra goed voor woningbouw voor starters en ouderen, doordat de locatie in de buurt van het centrum ligt. Groei van het dorp is nodig om de eigen behoefte aan woningen voor dorpsbewoners op te vangen. Daarnaast biedt groei mogelijkheden voor behoud van de voorzieningen, zoals de winkels in het dorp.

Op het gebied van recreatie richt de dorpsvisie zich vooral op het creëren van wandel- en fietsroutes, door bijvoorbeeld de Schipbeek nog beter te benutten.

Er komt op twee locaties ruimte voor de ontwikkeling van bedrijvigheid. Het college heeft een aantal andere locaties nader onderzocht, maar komt tot de conclusie dat de twee eerste keuzes de beste zijn. Het woon-werkterrein aan de Looweg kan worden uitgebreid. Om te voldoen aan de vraag is ook een nieuw terrein aan de Woertmansweg ingepland. Het nieuwe bedrijventerrein richt zich alleen op de lokale vraag en biedt ruimte aan bedrijvigheid tot 3500 vierkante meter, die weinig overlast veroorzaken.

In het centrumgebied is plek voor een multifunctioneel gebouw met voorzieningen en is er aandacht voor verbetering van de ruimte rondom de dorpsschool. Dit wordt nu uitgewerkt in een Masterplan. Het behoud van het dorpse karakter blijft daarbij voorop staan.

Voor een goede leefbaarheid en verkeersveiligheid, wordt vrijwel het hele dorp 30 km-zone.. Om een goede doorstroom naar de A1 mogelijk te maken, blijft alleen op de doorgaande route in het dorp via de Koekendijk, Looweg, Schipbeeksweg de maximumsnelheid 50 km per uur. Een rondweg blijkt vooral extra doorgaand verkeer naar Schalkhaar te trekken, en wordt daarom niet voorgesteld.

Inspraak
Eind 2006 heeft een inspraakperiode plaatsgevonden over de structuurvisie. Hierop zijn 33 reacties binnengekomen, waarvan er één door ruim 300 huishoudens is ingestuurd. Belangrijkste thema in de inspraak is de locatie voor de ontwikkeling van bedrijven aan de Woertmansweg.

Het afgelopen jaar heeft het college gebruikt om de reacties te bekijken, te bespreken met de gemeenteraad, een extra gesprek te voeren met de belangenvereniging Bathmen en om nader onderzoek te doen zodat een goed onderbouwde reactie op de ingestuurde inspraak kon worden gegeven. Op een aantal punten heeft de inspraak geleid tot aanpassing van de structuurvisie. Zo mogen er woningen gebouwd worden op functieveranderingslocaties en komt hun aantal boven op de 200.

Veel discussie was er over de keuze voor de ontwikkeling van de locatie aan de Gorsselseweg/Woertmansweg voor bedrijven. Het college heeft inzicht gegeven in alle locaties die zijn bestudeerd. De locatie aan de Woertmansweg wordt nog steeds als beste locatie gezien. Andere locaties vallen af door waterproblematiek, landschappelijke waarden, lage ligging of de verkeersaantrekkende werking door het dorp.

Vaststelling gemeenteraad
De structuurvisie moet nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Deze bespreekt de visie en de reactienota op woensdag 9 april. Het is hierbij mogelijk om in te spreken.

Na vaststelling van de visie door de gemeenteraad, is de visie het kader voor de toekomstige ontwikkelingen in Bathmen en de basis voor de actualisatie van het bestemmingsplan voor de kom Bathmen.

Publicatiedatum: 28-3-2008
straat in Bathmen

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 28 maart 2008