Nieuw-Vlaamse Alliantie


VDAB en RVA leveren dubbel werk (28/03/08)

Sinds de invoering van de sluitende aanpak voor werkzoekenden werden tot driemaal meer dossiers naar de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening overgedragen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer opvroeg in verband met transmissies door de VDAB naar de RVA. De uitbreiding van de sluitende aanpak en de verhoging van het aantal transmissies hebben echter geen invloed op het aantal sancties van de RVA. De RVA doet het bemiddelingswerk van de VDAB dus tevergeefs over. Het lijkt de N-VA dan ook vanzelfsprekend de organisatie van de arbeidsmarkt en het sanctioneringsbeleid volledig bij de gewesten te leggen.

In 2007 telde Vlaanderen zon 152.766 niet-werkende werkzoekenden tegenover 175.128 in 2006 en 206.402 in 2005. Een vijfde van het totale aantal dossiers werd aan de RVA overgedragen. In 2006 was dit slechts 10,22% en in 2005 amper 4,73%. Ondanks het dalend aantal niet-werkende werkzoekenden is dus een drastische stijging vast te stellen, tot zelfs een verdrievoudiging in de laatste drie jaar.

De redenen voor transmissie zijn uiteenlopend. Bijna 18% van de niet-werkende werkzoekenden in 2007 ging niet in op de uitnodiging van de VDAB. Het jaar daarvoor was dit slechts de helft en in 2005 bedroeg dit aantal amper 4%. Andere transmissieredenen waren stopzetting of weigering van een beroepsopleiding (0,80%) en de weigering om een trajectovereenkomst met de VDAB te ondertekenen of uit te voeren (0,42%). 1.122 dossiers (0,73%) werden overgedragen wegens werkweigering.

Werkzoekenden jonger dan 40 jaar blijken over de laatste jaren heen meer onderhevig te zijn aan transmissies dan oudere niet-werkende werkzoekenden. Tot en met 2004 bleef de verhouding van de verschillende leeftijdscategorieën in het aantal transmissies per jaar gelijklopend. Met de uitbreiding van de sluitende aanpak naar 40-jarigen in 2005 en naar -50-jarigen is er echter een sterke toename in die leeftijdscategorie vast te stellen. De sluitende aanpak begint haar vruchten af te werpen maar het aandeel werkzoekenden ouder dan 50jaar blijft nog steeds laag. Slechts 7,15% van de transmissies wegens weigering medewerking betreft 50-plussers. Gezien de positieve resultaten voor de jongere categorieën meent Gino De Craemer dat een uitbreiding naar 50-plussers dan ook noodzakelijk is.

Het Vlaamse activeringsbeleid van werkzoekenden verloopt dus erg goed maar er schort iets aan het santioneringsmechanisme. Op dit ogenblik is er teveel overlapping tussen het werk van de Vlaamse VDAB en de federale RVA. Werkzoekenden worden tweemaal uitgenodigd voor een gesprek, transmissiedossiers worden niet behandeld en ook de RVA houdt zich bezig met arbeidsbemiddeling. Kortom, er gebeurt te veel dubbel werk.

Dat blijkt ook uit het cijfermateriaal. Wanneer we de transmissiecijfers naast de cijfers inzake sancties plaatsen, stellen we vast dat de invoer van de sluitende aanpak een lichte stijging heeft veroorzaakt wat betreft het aantal effectief geschorsten maar dat de uitbreiding van de sluitende aanpak naar oudere leeftijdscategorieën weinig invloed heeft op het aantal sancties. In 2007 resulteerde 40% ofte 12.392 van de 30.466 transmissies in een sanctie. In 2006 waren er dit nog 13.195 (73%) en in 2005 waren er meer sancties (10.484) dan transmissies (6.754). Terwijl het aantal transmissies de laatste drie jaar verdrievoudigde, blijft de verhouding van het aantal sancties ten opzichte van het aantal niet-werkende werkzoekende nagenoeg constant.

Ook VDAB-topman Fons Leroy trekt zijn conclusies. Leroy stelt dat de regios het beleid inzake beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt autonoom moeten kunnen bepalen en hiervoor alle hefbomen in handen moeten hebben. Om die beschikbaarheid te kunnen afdwingen, moet ook het sanctioneringsbeleid naar de regios worden overgeheveld. "In elk geval betekent de regionalisering van de beschikbaarheid dat de activiteiten wegvallen van de circa 150 RVA-facilitatoren die in feite het bemiddelingswerk dupliceren,aldus Leroy die verder stelt dat het geen enkele zin meer heeft om deze activiteiten binnen de schoot van de RVA te organiseren.

De N-VA blijft dan ook aandringen op de regionalisering van de arbeidsmarkt. Om de gewesten in staat te stellen een eigen arbeidsmarktbeleid te voeren en de werkloosheidsheidsproblematiek daadkrachtig aan te pakken, moeten de regios de volledige bevoegdheid krijgen inzake beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, inclusief de sanctioneringsbevoegdheid. Uiteraard is de N-VA zeker bereid haar steentje hiertoe bij te dragen.

Voor de bijhorende grafieken klik op
http://www.n-va.be/programma/standpunten/Dossiers_detail.asp?ID=150

Auteur:
Vlaams parlement
Gino De Craemer, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp, inhoudelijk coördinator N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be
Url: www.n-va.be