Agnes Kant: AWBZ verder inkrimpen is slecht plan

28/03/2008 14:41

SP

De SP wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) niet verder inkrimpen, zoals de Sociaal Economische Raad (SER) vandaag heeft bepleit. De SER stelt voor de ondersteunende en activerende begeleiding en andere sociale hulp- en dienstverlening uit de AWBZ te halen. SP-zorgwoordvoerder Agnes Kant: "Het over de schutting gooien van de voorzieningen naar gemeente is, gezien de ervaringen nu met de thuiszorg, een slecht plan."

Kant is wel blij met de erkenning van de SER dat het recht op zorg voor de mensen die dat nodig hebben, gegarandeerd moet blijven. Op verzoek van staatssecretaris Bussemaker adviseert de SER over de toekomst voor de zorg voor ouderen en gehandicapten.

De SER adviseerde in tegenstelling tot de eerdere adviezen van de Raad voor de Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit niet om de AWBZ te ontmantelen. Wel stelt ze voor een gedeelte van de AWBZ - de ondersteunende en activerende begeleiding - een taak voor de gemeente te maken. Daardoor zou die onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vallen. In tegenstelling tot de AWBZ kent de WMO geen wettelijk recht op zorg en de kans is dus groot dat de zorg verschraalt, net als bij de thuiszorg gebeurt.

Agnes Kant: "De afgelopen jaren is er op tal van terreinen bezuinigd en waardoor de druk op de AWBZ is toegenomen. Zo is er jarenlang bezuinigd op welzijnswerk door gemeenten, waardoor voorzieningen in buurten zijn afgebroken. Zo hebben de bezuinigingen op het speciaal onderwijs waardoor voor kinderen met leerstoornissen er toe geleid dat huiswerkbegeleiding vanuit de AWBZ werd betaald. Dit hoort misschien niet direct tot de dekking van de AWBZ, maar kan ook niet lukraak geschrapt worden zonder dat er over alternatieven is nagedacht."

"De ondersteunende en activerende begeleiding houdt ook dat beetje extra aandacht in voor ouderen die vereenzamen," stelt Kant. "Aan dat recht moeten we niet willen toornen. Als er in buurten goede voorzieningen komen, en gemeente investeren in fatsoenlijk welzijn in de buurten en goede begeleiding in het onderwijs en bij de opvoeding van kinderen, dan zal het beroep op de AWBZ minder nodig zijn. Dat is de juiste volgorde der dingen."





http://www.sp.nl