Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels verontwaardigd over dralen Commissie inzake zeehondenjacht (28/03/08)

Vandaag wordt het jachtseizoen op zeehonden weer geopend in Canada. Dit jaar mogen 275.000 jonge zeehonden worden afgemaakt. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is verontwaardigd dat de Europese Commissie nog steeds geen stappen heeft ondernomen om paal en perk te stellen aan de handel in zeehondenproducten.

Frieda Brepoels: "Reeds in september 2006 vroeg het Europees Parlement de Commissie onmiddellijk een verordening voor te stellen om de invoer, uitvoer en verkoop van zeehondenproducten te verbieden. We zijn nu anderhalf jaar verder en er ligt nog steeds geen beleidsvoorstel op tafel. Volgens Commissiebronnen zou dit pas midden 2008 verwacht worden, wat ruimschoots te laat is."

Frieda Brepoels interpelleerde de Commissie enkele weken geleden over de stand van zaken van het dossier. De Commissie meldde toen dat gewerkt wordt aan een objectieve impactbeoordeling, gebaseerd op een publieke consultatie, een advies van EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) en een onafhankelijke wetenschappelijke studie. Al deze gegevens zouden tegen eind maart beschikbaar zijn. Tot nog toe werd echter enkel het advies van EFSA door de Commissie openbaar gemaakt.

Verschillende EU-lidstaten, waaronder ook ons land, hebben al een handelsverbod op zeehondenproducten ingevoerd. Ook in de Verenigde Staten en Mexico geldt een verbod. Mocht de EU dit voorbeeld volgen dan zou de zeehondenjacht, die naar schatting jaarlijks 12 miljoen EURO opbrengt, een flinke slag krijgen. Producten van zadelrobben en klapmutsen gaan immers via Europese havens hoofdzakelijk richting Rusland en China.

Frieda Brepoels: "Ik roep de Commissie met aandrang op een invoer- en handelsverbod voor de hele EU in te stellen. Peilingen tonen duidelijk aan dat een meerderheid van de Europese burgers zich kant tegen de commerciële jacht op zeehonden, die onmenselijk wreed is. Een Europees verbod zou ook een wezenlijk verschil maken voor de jacht op zeehonden in andere landen zoals Rusland, Noorwegen en Namibië."

Lees hier de schriftelijke verklaring 0038/2006 over het verbod op zeehondenproducten in de Europese Unie, aangenomen op 15 september 2006. Frieda Brepoels ondertekende deze verklaring. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?reference=P6_TA(2006)036 9&language=NL

Lees meer via de officiële site van de Commissie http://ec.europa.eu/environment/biodiversity/animal_welfare/seals/seal
_hunting.htm

Auteur:
Europees parlement
Frieda Brepoels, lid v/d Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Fax: 02 284 58 62
E-post: Frieda.brepoels-assistant@europarl.europa.eu Url: www.friedabrepoels.eu