Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Natuurbericht.nl: weerbericht voor de natuur
28 maart 2008 - Natuurliefhebbers kunnen voor nieuws over de bloeiende natuur voortaan hun hart op halen bij natuurbericht.nl. De site, die kort voor de witte Pasen in de lucht kwam, biedt naast natuurnieuws ook een dagelijkse natuurverwachting voor planten, vlinders en libellen.
De knoppen van de peer hebben door de vorst met Pasen wat schade opgelopen (foto: Natuurbericht.nl)
De knoppen van de peer hebben door de vorst met Pasen wat schade opgelopen (foto: Natuurbericht.nl)

Natuurbericht.nl is op initiatief van biologen van verschillende organisaties en Wageningen Universiteit gelanceerd. Eén van de initiatiefnemers is Arnold van Vliet, oprichter van de Natuurkalender, een site die is opgericht in samenwerking met het VARA radioprogramma Vroege Vogels. Natuurbericht is de actuele aanvulling op de uitgebreide kalender om de Nederlandse samenleving te informeren over recente gebeurtenissen. De natuur is immers continu in beweging: iedere dag gebeuren er dingen die de moeite van het bekijken waard zijn. Zeker tegenwoordig zijn de ontwikkelingen door het warmere weer vaak bijzonder.

Zo is de natuur door de warme start van het jaar ook nu weer weken voor op het gemiddelde schema: het maarts viooltje bloeide half februari al en de Pinksterbloemen waren er met Pasen al bij ondanks de vroege en koude Paasdagen.

Ons land kent veel natuurorganisaties en kennisinstellingen die één of meerdere soortgroepen nauwlettend in de gaten houden. Duizenden vrijwilligers geven dagelijks aan deze organisaties hun natuurwaarnemingen door. Daarnaast komt er iedere dag een schat aan informatie binnen van webcams in de natuur, satellietzenders op trekvogels en computermodellen.

Tot nu toe bleef het grootste deel van deze informatie binnen de muren van de betrokken organisaties. Het grote publiek werd nauwelijks op de hoogte gebracht van de actuele gebeurtenissen in de natuur en de reden waarom die gebeurtenissen zich voordoen (extreem weer, fragmentatie, verzuring, concurrentie, enzovoort). Natuurbericht.nl brengt hier verandering in. Op deze website geven biologen van verschillende natuurorganisaties dagelijks het laatste nieuws over de natuur in Nederland. Iedere dag weer iets nieuws, iedere dag weer iets anders.

Eerste uitgave: 28-03-08