Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

IPPC-vergunningen onder de loep

28-03-2008

Vijfentwintig inspecteurs van de VROM-Inspectie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat gaan de komende weken op pad om bij 40 gemeenten de IPPC-vergunningen te beoordelen. De Europese IPPC-richtlijn verplicht lidstaten grote milieuvervuilende bedrijven te reguleren met een integrale vergunning. Deze landelijke toezichtweken IPPC zijn een nieuwe fase in het toezicht op die vergunningen.

De IPPC-richtlijn moet milieuverontreinigingen door industriele activiteiten en intensieve veehouderij voorkomen. Het gaat om bedrijven in de energiesector, metaalproductie en -verwerking, chemie, afvalsector en agro-voedingsindustrie. De richtlijn verplicht bedrijven om de best beschikbare technieken te gebruiken om hun verontreinigingen te beperken en zo min mogelijk energie en grondstoffen te gebruiken en afval te produceren. Bedrijven moeten vanaf november 2007 aan de IPPC-regels voldoen.

In 2006 bleek dat er nog een grote achterstand bestond in de IPPC-vergunningverlening en die achterstand was eind vorig jaar nog niet volledig ingelopen. Tot nu toe lag de nadruk op hulp bij de invoering van de IPPC-regels, nu zullen gerichte acties door de Inspecties worden ondernomen als tekortkomingen worden vastgesteld.

Dossiers


* Milieurapportages