B EN W BERICHTEN 2008 - 12 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 25 maart

Leden van de gemeenteraad,

Voorzitters en secretarissen van de deelgemeenten,

Hoofden van dienst, directeuren Bestuursdienst en media.

Burgemeester


* (25-03) Het college stelt op woensdag 23 april om 15.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een symposium over stadsplattegronden en de boekpresentatie 'Historische plattegronden van Rotterdam'. De uitgave verschijnt als deel 12 in de reeks Historische plattegronden van Nederlandse steden. In 1984 verscheen in de reeks een inmiddels uitverkochte publicatie van Piet Ratsma. Deel 12 is een nieuwe uitgave gebaseerd op recent onderzoek van prof. dr. Paul van de Laar, dr. Arie van de Schoor en drs. Guus van Veldhuizen. Het Gemeentearchief Rotterdam organiseert het symposium en de burgemeester treedt hierbij op als gastheer.


* (25-03) Het college stelt op woensdag 21 mei om 18.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van de deelnemers aan het congres 'International Conference on Ambulatory Monitoring of Physical Activity and Movement'. Het congres wordt georganiseerd door het Erasmus Medisch Centrum. Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) treedt hierbij op als gastvrouw.


* (25-03) Het college stelt op dinsdag 22 april om 18.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van de deelnemers aan een congres van de European Accounting Association. Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) treedt hierbij op als gastheer. Het congres wordt georganiseerd door de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.


* (25-03)Het college stelt op woensdag 4 juni om 18.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van de deelnemers aan het congres van de European Society for Developmental Perinatal and Pediatric Pharmacology' (ESDP). Het congres wordt georganiseerd door prof. dr. J.N. van den Anker, voorzitter ESDP in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) treedt hierbij op als gastvrouw.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (25-03) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van de wethouder jeugd, gezin en onderwijs naar Korea en Japan van 18 t/m 22 november 2007. De wethouder was door staatssecretaris Van Bijsterveldt en de organisatie van Worldskills uitgenodigd om deel te nemen aan deze delegatie. De wethouder heeft. in Zuid-Korea o.a een bezoek gebracht aan een opleiding van het Rotterdamse Scheepvaart- en Transportcollege in het World Port Center van Gwangyang. In Japan was de wethouder bij Worldskills 2007, een beroepenwedstrijd voor jongeren.


* (25-03) Het college van B en W heeft het subsidiekader Rotterdams Onderwijsbeleid 2008-2009 vastgesteld. Dit is een kader voor subsidies gebaseerd op het Uitvoeringsprogramma Rotterdams Onderwijsbeleid 2005-2010. Op basis van dit kader kunnen schoolbesturen subsidie aanvragen voor projecten zoals de Brede School, voor- en vroegschoolse educatie en ouderbetrokkenheid. In het subsidiekader is uitgewerkt hoeveel geld er beschikbaar is, voor wie de subsidie bestemd is en wat de belangrijkste voorwaarden zijn. In het kader van de actie STOP! (samen tegen onnodige procedures) is het subsidiekader Rotterdams Onderwijsbeleid vereenvoudigd in vergelijking met vorig jaar.


* (25-03) Het college stelt het benodigde geld beschikbaar voor de verbouw en uitbreiding van het gebouw aan de Nieuwstraat 15. Het pand is bestemd voor de herhuisvesting van de Jan Prins- en Willibrordschool, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen. Beide basisscholen maken plaats voor de ontwikkeling van de Markthal.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (25-03) Het college stelt de gemeenteraad voor om een motie van mevrouw Duys (CDA) over de rol van mannen in het emancipatieproces, als afgedaan te beschouwen. In de motie wordt het college gevraagd met acties te komen om mannen meer te laten meedoen in het emancipatieproces. Het college stelt vast dat de motie dit jaar feitelijk wordt uitgevoerd doordat verschillende projecten zijn gestart die de emancipatie van mannen beogen.


* (25-03) Het college heeft kennis genomen van het vervolgonderzoek "De lat steeds hoger" door professor Entzinger van de Erasmus Universiteit. In 1999 werd in Rotterdam een eerste onderzoek gehouden naar de opvattingen van Turkse, Marokkaanse en autochtone jongeren in Rotterdam. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat in Nederland geboren en getogen kinderen van Turkse en Marokkaanse immigranten de weg hier veel beter kennen dan hun ouders. Ook koesteren veel van deze jongeren dezelfde maatschappelijke ambities als hun autochtone leeftijdgenoten. Naarmate Turkse jongeren beter zijn opgeleid, delen zij ook steeds meer hun opvattingen.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (25-03) Het college heeft besloten het tracé van de brandgrens van 14 mei 1940 rond de Joodse Begraafplaats aan de Oostzeedijk te corrigeren. Men was er vanuit gegaan dat de begraafplaats tijdens het bombardement was verwoest en dus binnen de brandgrens lag maar dat bleek niet juist te zijn. Het college heeft ook vastgesteld dat het gebied Waterloostraat en omgeving niet binnen de brandgrens ligt. Op 14 mei 2008 wordt het boek 'Rotterdam, de brandgrens van 14 mei 1940' gepresenteerd. In dit boek is het onderzoek naar het tracé van de brandgrens beschreven.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (25-03) Het college heeft besloten om de in te trekken verordening 'Leefmilieuverordening belhuizen' en de vervangende 'Leefmilieuverordening belhuizen 2008', ter inzage te leggen. De aanwezigheid van belhuizen wordt in verschillende deelgemeenten als problematisch ervaren. Doordat ze zich vaak vestigen in dezelfde (winkel)straten, leidt de enorme groei van het aantal belhuizen tot een verschraling van het winkelaanbod. Daar komt bij dat belhuizen bijzonder kwetsbaar zijn voor criminele en frauduleuze activiteiten. Zulke activiteiten hebben een negatieve invloed op het woon- en leefklimaat. Daarom wil de gemeente een verdere toename van het aantal belhuizen voorkomen. In de nieuwe verordening (met een werking van 5 jaar) wordt het aantal belhuizen in Rotterdam bevroren. In de planvoorschriften komt een verbod te staan tot wijziging van het gebruik van gebouwen en gronden in gebruik als belhuis.


* (25-03) Het college stelt de raad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Toepad 120 (de Van Ghentkazerne). Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt de bouw van een zogenaamd logiesgebouw voor het Ministerie van Defensie mogelijk gemaakt .


* (25-03) Het college stelt de raad voor om het bestemmingsplan "Vierhavenstraat e.o." gewijzigd vast te stellen. Dit bestemmingsplan moet zowel de aanleg van de Parklane als de bouw van de Strip en het dakpark mogelijk maken. De Strip is een langgerekt gebouw, met daarin onder meer uit winkels, bedrijven en culturele- en onderwijsfuncties. Op het dak komt een groot openbaar park. De Parklane is een laanachtige uitvalsweg, die een verbinding legt tussen de te ontwikkelen gebieden in Rotterdam-West..

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (25-03) Het college heeft besloten om de aanspraak op een toelage onregelmatige dienst aan ambtenaren van de burgerlijke stand te laten vervallen en de kosten door dienstreizen te vergoeden.


* (25-03) Het college heeft de bezwaren tegen een disciplinair ontslagbesluit ongegrond verklaard en het bestreden besluit gehandhaafd.

Schriftelijke vragen

(25-03) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· K.M.T. Duys (CDA) over de steekproef van het dagblad Metro over de verstrekking van softdrugs door coffeeshops aan minderjarigen.

· A. Bonte (GroenLinks) over de aanplant van 2008 bomen in het Groenjaar.

Bestuursdienst

Algemene Zaken

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18