Provincie Noord-Holland

Datum

28-3-2008

Onderwerp

Geen schorsing extra maatregelen tegen ganzen rond Schiphol

Jeannette Duin

De Rechtbank in Haarlem heeft beslist dat de extra maatregelen tegen ganzen rond Schiphol voorlopig niet geschorst worden. De stichting Faunabescherming heeft bezwaar aangetekend tegen de extra maatregelen die worden genomen om de vliegveiligheid te garanderen en had daarom een verzoek tot een voorlopige voorziening ingediend.

De rechter maakte uit de uiteenzettingen tijdens de zitting op dat er "vooralsnog geen enkele aanleiding bestaat om op voorhand aan te nemen dat de wijze waarop aan de ontheffingen toepassing zal worden gegeven, in strijd zou zijn met de Flora- en Faunawet. Ook oordeelde de rechter dat de gevolgen van aanvaring van ganzen met vliegtuigen (derhalve) buitengewoon ernstig kunnen zijn" en wees het verzoek tot een voorlopige voorziening van de hand.

Veiligheid voorop
Gedeputeerde Peter Visser van de provincie Noord-Holland is blij met de uitspraak van de rechter. Ik ben zelf ook een vogelliefhebber, maar veiligheid staat voor mij voorop. De provincie heeft een verantwoording in de vliegveiligheid. Schiphol trok vorig jaar aan de bel over het sterk gestegen aantal ganzen in de regio. Een aanvaring met een grote vogel als een gans kan leiden tot grote schade aan vliegtuigmotoren en kan een risico vormen voor de vliegveiligheid. Visser: Het aantal ganzen blijft sterk toenemen en daarmee dus ook de kans op incidenten. Daarom is het noodzakelijk om nu maatregelen te nemen, zodat vliegen ook in de toekomst veilig blijft.

Extra maatregelen
De verleende ontheffing maakt het mogelijk om binnen een straal van 10 kilometer om de luchthaven ganzen te verjagen, te vangen, of in het uiterste geval af te schieten. Daarnaast mogen ook nesten worden behandeld door eieren te dompelen in maïskiemolie. De Faunabescherming maakt bezwaar tegen zowel de nestbehandeling als het afschieten van ganzen.

Flora- en faunawet
De provincie heeft een aantal wettelijke bevoegdheden op het gebied van beheer en schadebestrijding. Deze bevoegdheden vloeien voort uit de landelijke Flora- en faunawet en hebben vooral betrekking op het toestemming geven voor het verjagen, of in het uiterste geval doden van dieren, ter voorkoming van belangrijke schade aan landbouwgewassen of in het kader van de openbare veiligheid. De provincie verleent dan ontheffingen op de Flora- en Faunawet. Tegen verleende ontheffingen kan bezwaar worden gemaakt bij de rechtbank of bij de provinciale Hoor- en Adviescommissie. Bij die laatstgenoemde instantie loopt op dit moment ook een bezwaarprocedure tegen de ontheffing in het kader van de vliegveiligheid. Die zitting is gepland op 17 april om 10.30 uur.