Nieuw Onderzoeksfonds voor Atelierpraktijken

28/03/2008 16:00

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 27 maart 2008. Jan Piet Filedt Kok, hoogleraar Atelierpraktijken en materieel-technisch kunsthistorisch onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam, heeft bij het Prins Bernhard Cultuurfonds een fonds op naam gesticht: het Atelierpraktijken Fonds. Dat zal hij op 28 maart bekend maken bij zijn afscheid van het Rijksmuseum als senior conservator vroege Nederlandse schilderkunst.

Het Atelierpraktijken Fonds heeft per jaar euro 20.000 beschikbaar voor de doelstelling: het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en publicaties, in het bijzonder over de geschiedenis van de restauratie van kunstvoorwerpen, over de daarmee samenhangende historische atelierpraktijken en museale geschiedenis. Het accent ligt de komende jaren op het onderzoek naar de geschiedenis van restauratie en conservering in Nederland en sluit aan bij het onderzoeksprogramma dat de Universiteit van Amsterdam bezig is te ontwikkelen in het kader van de opleiding Conservatie en Restauratie. Schenkingen van derden voor dit fonds zijn welkom.

Procedure
Voor financiële steun komen in aanmerking afgestudeerden in de kunst-, cultuur- en restauratiewetenschappen. Jaarlijks worden twee tot vier beurzen toegekend voor een bedrag tussen de euro 2.500 en euro 7.500. De bijdrage is bedoeld als steun bij de overgang van studie naar beroepspraktijk. Bij de beoordeling worden het wetenschappelijk niveau, de wetenschappelijke begeleiding en meerwaarde van het onderzoek en de publicatie meegewogen. Aanvragen worden één maal per jaar behandeld en dienen voor 1 augustus bij het Prins Bernhard Cultuurfonds binnen te zijn. Op aanvragen zijn de algemene richtlijnen van het Prins Bernhard Cultuurfonds van toepassing. Wie wil testen of zijn aanvraag voldoet aan de richtlijnen, kan op www.cultuurfonds.nl de Richtlijnenwijzer doorlopen.





http://www.cultuurfonds.nl