Gemeente Teylingen

Kinderboerderij én Zangbundels

Kindergemeenteraad kiest voor Kinderboerderij én Zangbundels

28 maart 2008

De Kindergemeenteraad heeft in de slotvergadering op 27 maart verrassend gekozen voor twéé projecten. De kinderen vonden het belangrijk dat de konijnen en vogels in de kinderboerderij in Voorhout een dak boven hun hoofd krijgen. De kinderboerderij krijgt 1400 euro om de plannen te realiseren. De overige 600 euro gaat naar Mariënhaven voor nieuwe zangbundels.

De slotvergadering was het spannende slot van het project `de Kindergemeenteraad'. De raadzaal was gevuld met 20 kinderraadsleden, 5 kinderwethouders en nog zo'n 100 klasgenoten die hun vertegenwoordigers kwamen aanmoedigen. Trotse ouders en opa's en oma's keken mee.

Spreekrecht

Aan het begin van de vergadering maakten de indieners van de projectvoorstellen gebruik van het spreekrecht. Mevrouw Stam lichtte toe waarom Mariënhaven de nieuwe zangbundels nodig heeft. De heer Claassen wilde voor de schooltuinen in Park Rusthoff graag microscopen, een bijenkast en nestkasten. Dit alles om kinderen meer te leren over de natuur. Hij had zelf een nestkast meegebracht. Daarna sprak de heer Rewijk namens de kinderboerderij in Voorhout, de kinderraadsleden toe. Hij pleitte voor een knuffelhoek met overkapping en een volière.

Kinderraadsleden in debat

Debat en amendementen

De Kinderraadsleden werden het snel eens dat een deel van het geld aan nieuwe zangbundels voor Mariënhaven moest worden besteed. Zingen is belangrijk! Dat geldt ook voor ouderen. De Kindergemeenteraad ging daarna uitgebreid in debat of de rest van het geld naar de schooltuinen in Sassenheim moest gaan of naar de Kinderboerderij in Voorhout. Tijdens de schorsingen was er koortsachtig overleg tussen de kinderraadsleden en wethouders.

De kinderen dienden twee amendementen in. Het eerste amendement was de combinatie van schooltuinen en zangbundels. Het tweede amendement hield een combinatie van kinderboerderij en zangbundels in. De stemming leverde uiteindelijk 8 stemmen op voor de het eerste amendement. Er waren 12 stemmen voor het amendement van de kinderboerderij én zangbundels. Deze winnende projecten worden op korte termijn uitgevoerd.

Vergadering gemist?

De vergadering van de kindergemeenteraad werd live uitgezonden via internet. De mensen die het gemist hebben kunnen het alsnog bekijken in het archief van www.teylingen.tv.

Het project

De gemeente Teylingen wil de kinderen met `De Kindergemeenteraad' laten ervaren hoe spannend en leuk een optreden in de gemeenteraad is.

Het project `de Kindergemeenteraad' bestond uit drie delen. Eerst werden er gastlessen gegeven op school. Daarna was er een debat in de raadzaal met de hele klas, `de Kindercommissievergadering' genaamd. Tot slot dus de grote vergadering van de Kindergemeenteraad. Scholen die zich nu al voor volgend jaar willen opgeven kunnen dat doen via e-mail kindergemeenteraad@teylingen.nl.