Gemeente Venray


26 maart 2008

Huishoudelijke hulp voor Hospice Zenit

Gemeente Venray maakt het voor Hospice Zenit mogelijk om voor 2008 met een vooraf vastgesteld budget van EUR28.800 huishoudelijke hulp in te kopen. De gasten van een hospice zijn hiervoor naast familie, mantelzorgers en vrijwiliigers afhankelijk van de gemeente. Vanwege de regionale functie van het hospice neemt Venray een regionale verantwoordelijkheid met het beschikbaar stellen van het budget.

Sinds maart 2006 is in Venray Hospice Zenit geopend. Gemiddeld verblijven er per jaar 80 gasten, waarvoor op dit moment 80 maal een verzoek voor huishoudelijke hulp moet worden gediend. Dit levert enorm veel administratieve last op voor de vrijwilligers die het hospice runnen. Samen met de gemeente Venray heeft het Hospice gezocht naar een oplossing. Deze is gevonden in het beschikbaar stellen van een budget voor huishoudelijke hulp door de gemeente Venray. Hospice Zenit heeft een regionale functie, de gasten komen uit Venray en omstreken (zowel Brabant als Limburg).

Een Hospice is een verblijf voor mensen die in hun laatste levensfase verkeren en waarvoor het thuis sterven niet haalbaar is door bijvoorbeeld het ontbreken van voldoende hulp van familie, mantelzorg of omdat de huiselijke omstandigheden niet geschikt zijn. Door de komst van het Hospice wordt een opname in een ziekenhuis of verpleeghuis voorkomen en krijgen deze mensen de mogelijkheid om te sterven in een kleinschalige huiselijke omgeving. Voor het verblijf in het Hospice is een indicatie van het CIZ noodzakelijk. Door deze indicatie is verpleegkundige zorg gegarandeerd. Voor alle overige hulp zijn de gasten afhankelijk van de gemeente (huishoudelijke hulp), familie, mantelzorgers en vrijwilligers.