Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Cliënt centraal in SER advies

28 maart 2008

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie juicht het toe dat de SER in haar ontwerp-advies over de AWBZ de cliënt centraal zet. Ook het sterke pleidooi van de SER om duidelijk te beschrijven waar de cliënt precies recht op heeft kan rekenen op de steun van de NPCF. Een kanttekening plaatst de federatie van patiëntenverenigingen bij de regierol die zorgverzekeringen krijgen toebedeeld bij het doorvoeren van de veranderingen. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet heeft het accent in het beleid van de zorgverzekeraars vooral gelegen op doelmatigheid en hebben zij kwaliteit van zorg nog onvoldoende op het netvlies.

Het ontwerp SER-advies biedt veel aangrijpingspunten voor vraagsturing in plaats van aanbodsturing. Er is nog wel een lange weg te gaan voordat de cliënt precies weet waar deze aan toe is. Het is nog steeds droevig gesteld met de mate waarin zorginstellingen in staat zijn hun zorgaanbod en de kwaliteit daarvan helder te presenteren.

Het advies zegt helaas niets over de rechtspositie van de cliënt. "Een integrale en alles omvattende Zorgconsumentenwet is dringend nodig. Nog steeds zijn de aanspraken van zorg niet wettelijk verankerd. Ook is vaak niet duidelijk waar iemand kan aankloppen als hij een klacht wil indienen of anderszins zijn recht wil halen. Het is een wirwar van commissies, tuchtraden en regelingen. Er moet snel éen enkele wet komen, " aldus Atie Schipaanboord, adjunct-directeur van de NPCF.