Gemeente Schiedam


Maart

Schiedam reageert eensgezind op film Wilders

Na het uitkomen van de film van Wilders is op verzoek van burgemeester Verver van Schiedam meteen contact gezocht met bestuursleden van de twee plaatselijke moskeeën om hun reacties te vernemen. De reacties zijn eensgezind. De moskeebesturen en de burgemeester distantiëren zich gezamenlijk van de film.

Burgemeester Verver vindt dat er eigenlijk niet gesproken kan worden van een film: Het is een compilatie van eerder vertoonde beelden. De burgemeester kan zich vinden in de reactie van premier Balkenende, die zijn afkeuring erover heeft uitgesproken dat in de film de Islam gelijk wordt gesteld met het plegen van gruweldaden.

Ons doel moet juist zijn het versterken van contact en onderling begrip. Schiedam werkt hieraan al geruime tijd. Binnen het stadsbestuur is alles erop gericht om dit te bewerkstelligen. Zo waren twee weken geleden nog vertegenwoordigers van Islamitische groeperingen te gast in de gemeenteraad, waarbij het woord werd gevoerd door twee imams en de burgemeester. Toen al gaven allen aan een gedeelde zorg te voelen voor de mogelijke gevolgen van het uitbrengen van de film. Met de gezamenlijke reactie wordt onderstreept dat de wijze waarop in Schiedam het contact wordt onderhouden wordt gewaardeerd