D66

Heeft Nederland de oorlog in Irak militair gesteund?

28 maart 2008

Volgens het radioprogramma VPRO Argos heeft Nederland de oorlog in Irak militair gesteund ondanks een nadrukkelijk verbod van de Tweede Kamer. Argos beschikt over meerdere bronnen die verklaren dit verklaren. D66-leider Alexander Pechtold roept minister Van Middelkoop (Defensie, CU) naar de Kamer om de zaak op te helderen. Pechtold: "Deze nieuwe feiten plaatsen Nederlandse militairen in Irak rond de tijd van de inval, terwijl de Tweede Kamer dit nadrukkelijk had verboden. De minister moet zo snel mogelijk helderheid verschaffen in deze zaak."

In de uitzending meldt Argos dat uit Britse inlichtingen rapporten blijkt dat Nederlandse troepen rondom de inval in Noord-Irak waren. Volgens de Britten hielpen de Nederlanders bij het veroveren van een vliegveld. Een Nederlandse hoge militair bevestigt dat er Nederlandse commando's in Noord Irak waren, maar volgens hem waren ze daar niet om de inval in Irak voor te bereiden. De minister van Defensie Van Middelkoop (CU) ontkent tot nu toe dat er Nederlandse militairen in Irak waren. De minister noemde eerdere uitzendingen van Argos zelfs "ufo-journalistiek", RTL Nieuws beschuldigde hij na een kritische uitzending van "Chinees rekenen" en een Duitse journalist zou volgens Van Middelkoop daden van Nederlandse militairen overdrijven uit winstbejag.

Pechtold: "Opnieuw verklaren nu verschillende mensen dat het verhaal van de minister niet klopt. Ik hoop dat hij nu zakelijk met deze nieuwe informatie zal omgaan en de journalisten niet persoonlijk aanvalt."

In 2003 besloot de meerderheid van de Tweede Kamer waaronder CDA, PvdA, VVD en LPF om de oorlog in Irak politiek te steunen. D66 stemde tegen, omdat de sociaal-liberalen de uitkomst van de wapeninspecties van de Verenigde Naties wilden afwachten. Na de inval bleek Irak niet over massavernietigingswapens te beschikken, terwijl dat de reden voor de inval was.

---