Ingezonden persbericht



Organisatie Kunstschooldag:
Stichting JAM

Amsterdam, 20 maart 2008

PERSBERICHT

De Kunstschooldag op vrijdag 28 maart 2008

Op vrijdag 28 maart wordt het druk in de Amsterdamse theaters,musea en kunstinstellingen. Ruim ruim 7500 8e groepers en hun begeleiders gaan met tram, bus of metro op pad naar voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. In 2007 hebben de leerlingen al kennis gemaakt met kunst op school en daarbuiten.De Kunstschooldag biedt hen een waardige afsluiting van hun "kunstervaringen" op de basisschool.

Op deze dag openen bijna 55 kunstinstellingen hun deuren. Zoals de Stadsschouwburg, het Pleintheater en Compagnietheater. Nieuw dit jaar zijn M-lab in Noord en Kriterion. Ook veel musea werken graag mee aan de Kunstschooldag. Met dit jaar o.a. het Joods Historisch Museum, NiNsee, het Allard Pierson Museum en het Persmuseum.

Het doel van deze Kunstschooldag is om de leerlingen van groep acht kennis te laten maken met de Amsterdamse kunstwereld. Ze bezoeken op drie tijdstippen, drie verschillende instellingen. Alle leerlingen die meedoen aan deze Kunstschooldag krijgen het boek Sjakoo, dit is mijn Amsterdam! geschreven door Dick van de Heuvel.

In het voorjaar van 2009 wordt bij Science Center Nemo de spetterende musical "Sjakoo, "gespeeld. Daarom is de officiële opening in Science Center Nemo en wordt verricht door Martien Kuitenbrouwer, voorzitter stadsdeel Westerpark en voorzitter van Stuurgroep "Brede Talentontwikkeling. Om 10.15 uur geeft zij het startschot van de Kunstschooldag 2008.

Een greep uit het programma van 28 maart; in Koninklijk Theater Carré de dansvoorstelling Urban Bollywood, door leerlingen van ROC Amsterdam. In de Stadsschouwburg Het Nederlands Fluitorkest samen met actrice /zangeres Gerda Havertong. In Paradiso staat Fouradi, bekent van de hit Flipmuziek. Ook de kleinere theaters zoals de Brakke Grond en Betty Asfalt Complex hebben een speciale programmering deze dag. In de diverse musea zijn rondleidingen voor de leerlingen. In de Nieuwe Kerk worden ze door de Schatten van Afghanistan geleid, terwijl ze in het NiNsee leren hoe angisa's (hoofddoeken) tijdens de slavernij als geheime taal werden gebruikt. Kortom een zeer gevarieerd kunstaanbod!

Met speciale Kunstschooldag vervoersbewijzen kunnen de deelnemers deze dag gratis met het openbaar vervoer. De Kunstschooldag is mogelijk dankzij de belangeloze medewerking van de Amsterdamse kunstinstellingen en financiële steun van de Gemeente Amsterdam, DMO afdeling Kunst en Cultuur en de deelraden. Met dank aan, Aan de Amstel Evenementen en Produkties B.V. De Kunstschooldag wordt georganiseerd door Stichting JAM.